OWOC, KTÓRY KAŻDY KOCHA

Elsanta, Ostara, Korona, Honeyoe, Lambada czy Polka- istnieje mnóstwo odmian truskawek, a każda z nich jest wyjątkowa pod względem smaku i zapachu. A zastosowanie w kuchni- wszechstronne. Zarówno do deserów jak i aromatycznych potraw. Truskawki mają delikatny aromat i dużą zawartość wody,  a ich smak daje nieskończone możliwości i kombinacje w kuchni- z octem balsamicznym, rabarbarem, miętą, bazylią, trawą cytrynową czy limonką. Specjalnie na sezon wiosenny stworzyliśmy wyśmienity specjał, który pokochają wszyscy smakosze truskawek.

 

Krem Owocowy z Truskawką & Rabarbarem

 

KREM OWOCOWY Z TRUSKAWKĄ & RABARBAREM

Smak słodkich truskawek połączony z lekko kwaskowatymi nutami rabarbaru to idealny wybór na wiosnę. Nasz kremowy ocet uszlachetnia owocowe i obfite sałatki, a dzięki dużej zawartości miąższu owocowego stanowi również pyszną polewę do lodów.

IDŹ DO PRODUKTU

 

 

Oliwa z oliwek z Bazylią

OLIWA Z OLIWEK Z BAZYLIĄ

Wiosenna oliwa o wybornym smaku świeżej bazylii to aromatyczny i uniwersalny wiosenny przysmak i totalny must-have kuchni śródziemnomorskiej- do pesto, przystawek, sałatek i marynat.

IDŹ DO PRODUKTU

 

 

 

PYSZNE PRZEPISY  Z TRUSKAWKAMI

Sezon Truskawkowy

LODY TRUSKAWKOWO-MAŚLANE

Składniki: 75g cukier, 50ml woda, 200g truskawki, 4 łyżki Kremu owocowego z Truskawką & Rabarbarem, 100ml maślanka, świeże truskawki.

Przygotowanie: Cukier rozpuścić we wrzącej wodzie, mieszając. Truskawki zetrzeć na puree i dodać do wody razem z kremem z Truskawką i Rabarbarem. Gdy masa trochę ostygnie dodaj maślankę i wymieszaj. Gotową masę włóż do zamrażarki na kilka godzin, co jakiś czas mieszając (żeby nie utworzyły się kryształki). Resztę truskawek pokrój w plastry, wymieszaj z kremem z Truskawką & Rabarbarem i udekoruj wierzch lodów.

 

SERNIK TRUSKAWKOWY W SZKLANCE (DESER)

Kategoria: Deser                Ilość Porcji: 2               Czas: 25minut

Słyszałeś kiedyś o ciastku w szklance? Nie? W takim razie wypróbuj ten przepis już teraz! Stwórz pyszny sernik truskawkowy bez pieczenia.

Składniki:  6 kruchych herbatników- drobno pokrojonych, 25g masła, 100g mascarpone, 100g bitej śmietany, 0,5 laski wanilii, 1 łyżka cukru, 0,5 łyżeczki cukru, 100g truskawek, 1 łyżeczka Kremu owocowego z Truskawką & Rabarbarem

Przygotowanie: Rozpuść masło w rondlu na małym ogniu. W międzyczasie włóż biszkopty do woreczka i pokrusz tłuczkiem/wałkiem do ciasta, a następnie wymieszaj z masłem. Umyj, wyczyść i przekrój w pół truskawki, włóż do wysokiego kubka, dodaj 1 łyżkę cukru i kremem owocowym z Truskawką & Rabarbarem i miąższem waniliowym- a wszystko wymieszaj blenderem.  Bitą śmietanę ubij z 0,5 łyżeczką cukru na sztywną masę i wymieszaj z mascarpone. Serwuj w małych słoiczkach, układając na przemian masę biszkoptową, krem mascarpone i miąższ z truskawek. Na koniec możesz udekorować sernik miętą i całymi truskawkami.

 

TRUSKAWKOWE CARPACCIO

Kategoria: Przystawka                Ilość Porcji: 1 Talerz                Czas: 10 minut

Czy chciałbyś spróbować carpaccio w innej wersji? A co powiesz na owocowe carpaccio? Nasz przepis na słodkie carpaccio to połączenie truskawek, białej czekolady, wyrazistej oliwy z bazylii i pieprzu. Niesamowite doznania smakowe.

Składniki: 8 truskawek, 5 liści świeżej mięty, Oliwa z Bazylią, Krem owocowy z Truskawką & Rabarbarem, kolorowy pieprz w młynku, biała czekolada

Przygotowanie: Najpierw umyj truskawki, oczyść i pokrój w drobne plasterki, a następnie ułóż na talerzu. Posyp je pieprzem i skrop delikatnie oliwą z bazylią i kremem z Truskawką & Rabarbarem. Białą czekoladę zetrzyj na tarce i posyp talerz, na koniec udekoruj drobno posiekaną miętą.

 

SAŁATKA TRUSKAWKOWA ZE SZPARAGAMI

Składniki: 250g zielonych szparagów, 250g białych szparagów, 250g truskawek- ćwiartki, liście bazylii- pokrojone w paski, 3 łyżki oleju rzepakowego, 3 łyżki Kremu owocowego z Truskawką & Rabarbarem, 1 łyżka oleju z orzechów włoskich, 20g orzechów pini, 100g sera fety- w kostce, 1 pęczek rukoli, sól, pieprz

Przygotowanie: Szparagi obrać i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć krótko białe szparagi, następnie dodać zielone szparagi i  smaż jeszcze 10 minut. Usmażone szparagi doprawić kremem truskawkowym, olejem z orzechów, solą i pieprzem. Pozostaw na chwilę aby szparagi przeszły przyprawami i na koniec wymieszaj z resztą składników.

Dodaj komentarz