ILOŚĆ PORCJI                PRZYGOTOWANIE

      2 porcje                                      30 minut

Turecki podpłomyk

Chleb Naan to rodzaj płaskiego chlebka, który pierwotnie pochodzi ze wschodu i trafił do Europy z Turcji. W Grecji istnieje bardzo podobny przepis o nazwie pita. W zależności od regionu i smaku ten przepis jest urozmaicany i modyfikowany składnikami i ziołami.

My również postanowiliśmy stworzyć naszą wersję tego specjału- z dodatkiem Przyprawy Toskańskiej. Wypróbuj nasz przepis i bardzo szybko wyczaruj pyszny dodatek do potraw z grilla, do przystawek i przekąsek, sałatek, bruschetty czy po prostu do dobrej oliwy z oliwek.

SKŁADNIKI

  • 500g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 375ml letniej wody
  • 2 łyżki Przyprawy Toskańskiej

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól i Przyprawę Toskańską  i dodaj wodę. Wymieszaj do uzyskania lepkiego ciasta.
  2. Przykryj ciasto i odstaw na 30minut w temperaturze pokojowej.
  3. Rozgrzej grill, patelnię lub kamień do pizzy do temperatury pieczenia.
  4. Następnie uformuj na posypanym mąką blacie kulę i podziel nożem na 8 części.
  5. Podzielone części uformuj w małe kulki i każdą cienko rozwałkuj. Jeśli ciasto się klei, posyp mąką.
  6. Ułóż ciasto na rozgrzanej powierzchni do pieczenia i piecz przez 4 minuty. Następnie odwróć i piecz przez kolejne 3 minuty.
  7. Zwracaj uwagę na spód podpłomyka, aby chleb się nie przypalił.

Produkty Wajos użyte w przepisie:

PRZYPRAWA TOSKAŃSKA

19.00 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.