SAŁATKA GRECKA KRITHARAKI
ILOŚĆ PORCJI: 4 PRZYGOTOWANIE: 25 minut
Nasza sałatka Kritharaki to pyszna sałatka grillowa lub lekkie danie w ciepłe dni. Głównym składnikiem tej sałatki jest kritharaki- mały makaron grecki w kształcie ryżu, znany również jako makaron orzo. W połączeniu ze świeżymi warzywami i aromatycznym dressingiem powstaje wyśmienite danie.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
- 300g makaronu Kritharaki (orzo)
- 1 ogórek- obrany i pokrojony w kostkę
- 250g pomidorków koktajlowych- przekrojonych na połówki
- 1 czerwona cebula- drobno posiekana
- 100g sera Feta- pokrojonego w kostkę
- 50g czarnych oliwek- wypestkowanych i przekrojonych na połówki
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki- posiekanek
Na dressing:
- 60 ml oliwy z oliwek Sitia- Kreta
- 30ml soku z cytryny
- 2 łyżki Dipu Tzatziki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron Kritharaki ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Następnie wlej makaron na durszlak i przelej zimną wodą. Pozwól makaronowi całkowicie ostygnąć.
- W międzyczasie przygotuj dressing: wymieszaj wszystkie składniki na dressing w małej misce. Dressing dopraw solą i pieprzem.
- Ostudzony makaron włóż do dużej miski sałatkowej. Dodaj pokrojony w kostkę ogórek, przekrojone na połówki pomidorki, posiekaną czerwoną cebulę, ser feta, czarne oliwki i posiekaną pietruszkę.
- Przygotowanym wcześniej dressingiem polej składniki znajdujące się w misce i delikatnie wymieszaj, aż dressing zostanie równomiernie rozprowadzony.
- Sałatkę wstaw do lodówki na 15 minut do schłodzenia. Smacznego!