W tym przepisie chińska kapusta znana pod nazwą Pak Choi jest grillowana z wołowiną i podawana z pyszną sałatką z soczewicy. Jeśli lubisz azjatycką kuchnię, to koniecznie wypróbuj te przepis na azjatyckie danie z grilla.

ILOŚĆ PORCJI                PRZYGOTOWANIE

  2 porcje                                     40 minut

SKŁADNIKI

NA SAŁATKĘ Z SOCZEWICY:

  • 2 szalotki- pokrojone w drobną kostkę
  • 1 łyżka Oleju Rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku- drobno posiekany
  • 100g marchewki- obranej i pokrojonej w kosteczkę
  • 100g soczewicy
  • 200ml bulionu warzywnego

NA DRESSING:

NA PAK CHOI I STEKA:

  • 6 Pak Choi
  • 2 steki wołowe (150g każdy)
  • 2 pomarańcze- filetowane
  • 20g migdałów- pokrojonych i uprażonych
  • Oliwa Olio Bravas
  • sól/pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Najpierw rozgrzej w rondlu olej rzepakowy i podsmaż szalotki, czosnek i marchewkę przez około 2 minuty.
  2. Następnie dodaj soczewicę i zalej bulionem warzywnym.
  3. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 25 minut- posól i ostudź.
  4. Następnie wymieszaj zioła, musztardę, miód, sól, pieprz i biały ocet winny, wymieszaj z oliwą z oliwek i włóż do lodówki.
  5. Następnie natrzyj Pak Choi i steka dużą ilością oliwy Olio Bravas i grilluj na rozgrzanym grillu.
  6. Na koniec steki pokrój w paski, wymieszaj soczewicę z wcześniej przygotowanym dressingiem i podaj wszystko razem z Pak Choi.
  7. Na koniec dopraw do smaku wszystko pomarańczami i pokrojonymi migdałami.

Dodaj komentarz