W tym przepisie chińska kapusta znana pod nazwą Pak Choi jest grillowana z wołowiną i podawana z pyszną sałatką z soczewicy. Jeśli lubisz azjatycką kuchnię, to koniecznie wypróbuj te przepis na azjatyckie danie z grilla.
ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
2 porcje 40 minut
SKŁADNIKI
NA SAŁATKĘ Z SOCZEWICY:
- 2 szalotki- pokrojone w drobną kostkę
- 1 łyżka Oleju Rzepakowego
- 1 ząbek czosnku- drobno posiekany
- 100g marchewki- obranej i pokrojonej w kosteczkę
- 100g soczewicy
- 200ml bulionu warzywnego
NA DRESSING:
- 1 łyżka musztardy (np. Musztardy Pomarańczowej z Pieprzem Telichery)
- 1 łyżka miodu
- sól/pieprz
- 30ml białego octu winnego (np. Ocet Balsamiczny Bianco)
- 50ml oliwy z oliwek (np. Oliwa z oliwek Hiszpańska)
NA PAK CHOI I STEKA:
- 6 Pak Choi
- 2 steki wołowe (150g każdy)
- 2 pomarańcze- filetowane
- 20g migdałów- pokrojonych i uprażonych
- Oliwa Olio Bravas
- sól/pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Najpierw rozgrzej w rondlu olej rzepakowy i podsmaż szalotki, czosnek i marchewkę przez około 2 minuty.
- Następnie dodaj soczewicę i zalej bulionem warzywnym.
- Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 25 minut- posól i ostudź.
- Następnie wymieszaj zioła, musztardę, miód, sól, pieprz i biały ocet winny, wymieszaj z oliwą z oliwek i włóż do lodówki.
- Następnie natrzyj Pak Choi i steka dużą ilością oliwy Olio Bravas i grilluj na rozgrzanym grillu.
- Na koniec steki pokrój w paski, wymieszaj soczewicę z wcześniej przygotowanym dressingiem i podaj wszystko razem z Pak Choi.
- Na koniec dopraw do smaku wszystko pomarańczami i pokrojonymi migdałami.