SAŁATKA ARBUZOWA Z POMIDORAMI I MIĘTĄ

 ILOŚĆ PORCJI             PRZYGOTOWANIE

 1 duża miska                          20 min

 

 

Ciesz się orzeźwiającym połączeniem soczystego arbuza i aromatycznych pomidorów. Ta wegańska receptura łączy w sobie owocową słodycz arbuza ze świeżym dressingiem. To świetna propozycja szczególnie na upalne dni. Czy jako przystawka czy lekki posiłek główny.

 

SKŁADNIKI

NA DRESSING:

NA SAŁATKĘ:

  • 600g pomidorów (najlepiej mieszanka kilku rodzajów)
  • 400g arbuza
  • 1,5 garści orzechów nerkowca
  • 1-2 świeże chili
  • tajska bazylia (alternatywnie: czerwona lub zielona bazylia)
  • świeża mięta
  • ziarna sezamu do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pomidory umyj i pokrój w ósemki. Następnie obierz arbuza i pokrój w kawałki.
  2. Wszystkie składniki na dressing dobrze ze sobą wymieszaj. W misce umieść pomidory, arbuza i zioła i zalej dressingiem. Udekoruj orzechami nerkowca, posiekanym chili i sezamem.
  3. Wskazówka: tuż przed podaniem udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.

Dodaj komentarz