SAŁATKA ARBUZOWA Z POMIDORAMI I MIĘTĄ
ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
1 duża miska 20 min
Ciesz się orzeźwiającym połączeniem soczystego arbuza i aromatycznych pomidorów. Ta wegańska receptura łączy w sobie owocową słodycz arbuza ze świeżym dressingiem. To świetna propozycja szczególnie na upalne dni. Czy jako przystawka czy lekki posiłek główny.
SKŁADNIKI
NA DRESSING:
- 2 łyżki Octu Balsamicznego Czarny Bez & Imbir
- 1 łyżka sosu Tamari lub Sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki Oliwy z oliwek z Bazylią
- 1 łyżka naturalnie mętnego soku jabłkowego (alternatywnie woda)
- 1 średnie jabłko- obrane i starte na tarce
- 1 cm imbiru- obranego i startego
NA SAŁATKĘ:
- 600g pomidorów (najlepiej mieszanka kilku rodzajów)
- 400g arbuza
- 1,5 garści orzechów nerkowca
- 1-2 świeże chili
- tajska bazylia (alternatywnie: czerwona lub zielona bazylia)
- świeża mięta
- ziarna sezamu do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Pomidory umyj i pokrój w ósemki. Następnie obierz arbuza i pokrój w kawałki.
- Wszystkie składniki na dressing dobrze ze sobą wymieszaj. W misce umieść pomidory, arbuza i zioła i zalej dressingiem. Udekoruj orzechami nerkowca, posiekanym chili i sezamem.
- Wskazówka: tuż przed podaniem udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.