SUMMER ROLLSY Z MANGO I KIEŁKAMI
ILOŚĆ PORCJI: 4 PRZYGOTOWANIE: 20 minut
Wczoraj były Spring Rollsy, a dzisiaj są Summer Rollsy. Czy wiecie jaka jest różnica między nimi? Krótko mówiąc- Summer Rollsy to po prostu nie-pieczone Spring Rollsy, są zawsze podawane na zimno. Więc jeśli jeszcze nie próbowaliście, to obowiązkowo spróbujcie, bo są szybkie w przygotowaniu i idealnie sprawdzą się jako przystawka lub przekąska.
SKŁADNIKI:
Na dressing:
- 1/2 czerwonego chili- bez pestek, drobno posiekanego
- 15 ml Kremu Owocowego Mango
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju arachidowego
- szczypta soli
Na Summer Rolls:
- 1/2 mango
- 1 mała marchewka- obrana, przekrojona na pół i pokrojona w cienkie paski
- 1/2 papryki- oczyszczonej i pokrojonej w cienkie paski
- 1/2 pęczka kolendry
- 50g rukoli
- 50g kiełków fasoli mung
- 10 arkuszy papieru ryżowego
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowanie dressingu: wymieszaj papryczkę chili z kremem owocowym Mango, sosem sojowym i olejem arachidowym i dopraw całość solą.
- Mango obierz i pokrój w paski. Wymieszaj z pokrojoną marchewką i papryką, kiełkami, kolendrą i rukolą i wszystko polej dressingiem.
- Teraz namocz papier ryżowy w wodzie, połóż go na wilgotnym ręczniku kuchennym i umieść na środku przygotowaną sałatkę z mango, warzywami i kiełkami.
- Następnie, podobnie jak w przypadku wrapa, zawijanie rozpocznij od zagięcia krawędzi papieru ryżowego do środka i zawiń w kształcie rolki.