SUMMER ROLLS Z SAŁATKĄ Z MANGO
ILOŚĆ PORCJI: 2 PRZYGOTOWANIE: 30 minut
Ten przepis na Summer Rolls z papieru ryżowego, wypełnione pyszną sałatką z mango jest idealny dla wszystkich miłośników Azji.
SKŁADNIKI:
Na dressing:
- 1/2 czerwonego chili- bez pestek, drobno posiekanego
- 15 ml Kremu Owocowego Mango
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju arachidowego
- szczypta soli
Na Summer Rolls:
- 1/2 mango
- 1 mała marchewka- obrana, przekrojona na pół i pokrojona w cienkie paski
- 1/2 papryki- oczyszczonej i pokrojonej w cienkie paski
- 25 gr prażonych i solonych orzeszków ziemnych- grubo pokrojonych
- 1/2 pęczka kolendry- posiekanej
- 50g rukoli
- 10 arkuszy papieru ryżowego
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowanie dressingu: wymieszaj papryczkę chili z kremem owocowym Mango, sosem sojowym i olejem arachidowym i dopraw całość solą.
- Mango obierz i pokrój w paski. Wymieszaj z pokrojoną marchewką i papryką, orzeszkami ziemnymi, kolendrą i rukolą i wszystko polej dressingiem.
- Teraz namocz papier ryżowy w wodzie, połóż go na wilgotnym ręczniku kuchennym i umieść na środku w dolnej części przygotowaną sałatkę z mango.
- Następnie, podobnie jak w przypadku wrapa, zawijanie rozpocznij od zagięcia krawędzi papieru ryżowego do środka i zawiń w kształcie rolki.