Typowe, greckie danie mięsne- Souvlaki. Koniecznie z dodatkiem również greckiego sosu Tzatziki. Łatwy i szybki przepis do przygotowania w domu.
ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
7 45 minut
SKŁADNIKI:
- 800g karkówki wieprzowej
- 1 czerwona i 1 zielona papryka
- Sól Argentyńska
- 5 gałązek pietruszki- grubo posiekanej
- 100g oliwek Kalamata
- 1 cytryna
Na Marynatę:
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 80ml oliwy z oliwek ( np. Oliwa EVOO )
- 3 łyżki soku z cytryny
- Pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Na Dip:
- 2 łyżki Dipu Tzatziki
- 3 łyżki gorącej wody
- 50g ogórków
- 300g jogurtu greckiego
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso kroimy na kawałki i wkładamy do miski.
- Ziarna kolendry rozgnieć w moździerzu.
- Do miski z mięsem dodaj kolendrę razem z 60ml oliwy z oliwek, sokiem z cytryny, pieprzem i oregano i wszystko dobrze wymieszaj.
- Pozostaw mięso w marynacie na 2 godziny lub najlepiej na całą noc.
- Paprykę umyj i oczyść z ziaren i pokrój na kawałki.
- Nabijaj mięso na drewniane patyczki do szaszłyków naprzemiennie z papryką. Dopraw solą argentyńską.
- Grilluj na średnim ogniu przez 4 minuty na każdej ze stron.
- W międzyczasie w małej misce umieść dip Tzatziki i wymieszaj z 2 łyżkami gorącej wody.
- Ogórki zetrzyj na tarce i delikatnie odciśnij z nadmiaru wody.
- Wrzuć ogórki do miski, dodaj jogurt grecki i wszystko razem wymieszaj.
- Gotowe szaszłyki wyłóż na talerze, dodaj obok przygotowany sos Tzatziki. Podawaj z pieczywem, podpłomykiem lub ziemniakami pieczonymi.