Typowe, greckie danie mięsne- Souvlaki. Koniecznie z dodatkiem również greckiego sosu Tzatziki. Łatwy i szybki przepis do przygotowania w domu.

ILOŚĆ PORCJI                PRZYGOTOWANIE

   7                                    45 minut

SKŁADNIKI:

Na Marynatę:

  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 80ml oliwy z oliwek ( np. Oliwa EVOO )
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Na Dip:

  • 2 łyżki Dipu Tzatziki
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 50g ogórków
  • 300g jogurtu greckiego

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso kroimy na kawałki i wkładamy do miski.
  2. Ziarna kolendry rozgnieć w moździerzu.
  3. Do miski z mięsem dodaj kolendrę razem z 60ml oliwy z oliwek, sokiem z cytryny, pieprzem i oregano i wszystko dobrze wymieszaj.
  4. Pozostaw mięso w marynacie na 2 godziny lub najlepiej na całą noc.
  5. Paprykę umyj i oczyść z ziaren i pokrój na kawałki.
  6. Nabijaj mięso na drewniane patyczki do szaszłyków naprzemiennie z papryką. Dopraw solą argentyńską.
  7. Grilluj na średnim ogniu przez 4 minuty na każdej ze stron.
  8. W międzyczasie w małej misce umieść dip Tzatziki i wymieszaj z 2 łyżkami gorącej wody.
  9. Ogórki zetrzyj na tarce i delikatnie odciśnij z nadmiaru wody.
  10. Wrzuć ogórki do miski, dodaj jogurt grecki i wszystko razem wymieszaj.
  11. Gotowe szaszłyki wyłóż na talerze, dodaj obok przygotowany sos Tzatziki. Podawaj z pieczywem, podpłomykiem lub ziemniakami pieczonymi.

Dodaj komentarz