Sałatka z chrupiącym pieczywem i malinowym winegretem. Szybki i łatwy przepis na sałatkę chlebową inspiruje zaskakująco intensywnym i różnorodnym smakiem. Dobrze zbilansowana sałatka, która jest świetną przystawką do dań mięsnych.
SKŁADNIKI
NA SAŁATKĘ:
- 50g malin
- 400g pomidorów
- 1 brzoskwinia
- 1 cebula czerwona
- 50g świeżych liści szpinaku
- 1 bagietka- cienko pokrojona w plasterki
- 1 kulka mozzarelli- porwana na małe kawałki
- olej
NA DRESSING:
- 50g malin
- 2 łyżki Octu Balsamicznego Malinowego
- 2 łyżki Oliwy z oliwek z Bazylią
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 mały ząbek czosnku
- sól/pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Aby uzyskać chrupiące chipsy chlebowe, rozgrzej dużą ilość oleju na patelni i opiekaj na nim kromki chleba przez ok 1 minutę, obracając je- wyjmij z patelni i odsącz na papierze.
- Do przygotowania dressingu zmiksuj świeże maliny, a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami dressingu.
- Wymieszaj pomidory, brzoskwinię, szpinak i cebulę z odrobiną dressingu i ułóż na talerzach.
- Pokrój kromki chleba na kawałki i rozłóż na sałatce razem z mozzarellą i świeżymi malinami.
- Polej pozostałą częścią dressingu na wierzchu.