Pasta z Groszkiem
Składniki:
- 500g jogurtu naturalnego
- 100ml oliwy z oliwek z Bazylią
- 2 ząbki czosnku- przeciśnięte przez praskę
- 3 gałązki koperku- drobno posiekanego
- 500g mrożonego groszku- rozmrozić
- 50g orzechów nerkowca- posiekanych
- 500g makaronu muszelki
- 200g sera Feta
- sól/pieprz
Przygotowanie:
Jogurt, 50ml oliwy z oliwek z Bazylią, czosnek, koperek, 100g rozmrożonego groszku zmiksować w blenderze na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Orzechy nerkowca lekko uprażyć na patelni. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dante według instrukcji na opakowaniu. Na koniec pozostały groszek gotujemy przez 3 minuty i mieszamy z pozostałą oliwą z oliwek z Bazylią. Powoli wymieszaj makaron z przygotowanym wcześniej kremem i groszkiem, posyp pozostałym koperkiem i pokruszoną fetą. Połóż na wierzchu prażone orzechy nerkowca, dopraw pieprzem i polej pozostałą oliwą z Bazylią.