Składniki:
Na twarożek:
- 250g twarogu (20% tłuszczu)
- 2 łyżki mleka
- ¼ pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka szczypiorku- posiekanych
- 1 łyżeczka Przyprawy Sycylijskiej
Na omlet:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 jajka roztrzepane
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 cebule dymki- pokrojone w krążki
- 5 rzodkiewek- drobno pokrojonych
- ¼ ogórka- pokrojonego w cienkie plasterki
- pieprz
- Przyprawa Sycylijska
Przygotowanie:
- Najpierw wymieszaj twarożek, mleko, pietruszkę, szczypiorek i Przyprawę Sycylijską i odstaw.
- Następnie energicznymi ruchami ubij jajka, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z 2/3 dymki i parmezanem. Tak przygotowaną masę jajeczną podsmaż na patelni na oleju rzepakowym.
- Na koniec ułóż omlet na talerzu, połóż rzodkiewkę, ogórek, posyp odrobiną twarogu, pozostałą cebulą dymką i opcjonalnie złóż w pół. Podawaj z pozostałym twarogiem.