Składniki:

Na twarożek:

  • 250g twarogu (20% tłuszczu)
  • 2 łyżki mleka
  • ¼ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka szczypiorku- posiekanych
  • 1 łyżeczka Przyprawy Sycylijskiej

Na omlet:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 jajka roztrzepane
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 cebule dymki- pokrojone w krążki
  • 5 rzodkiewek- drobno pokrojonych
  • ¼ ogórka- pokrojonego w cienkie plasterki
  • pieprz
  • Przyprawa Sycylijska

 

Przygotowanie:

  1. Najpierw wymieszaj twarożek, mleko, pietruszkę, szczypiorek i Przyprawę Sycylijską i odstaw.
  2. Następnie energicznymi ruchami ubij jajka, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z 2/3 dymki i parmezanem. Tak przygotowaną masę jajeczną podsmaż na patelni na oleju rzepakowym.
  3. Na koniec ułóż omlet na talerzu, połóż rzodkiewkę, ogórek, posyp odrobiną twarogu, pozostałą cebulą dymką i opcjonalnie złóż w pół. Podawaj z pozostałym twarogiem.

Produkty Wajos użyte w przepisie:

Dodaj komentarz