BURGER JAGNIĘCY Z FRYTKAMI Z BATATÓW
ILOŚĆ PORCJI: 4 PRZYGOTOWANIE: 20 minut
Z dumą prezentujemy nasz zniewalający przepis na burger jagnięcy. To prawdziwa uczta, która rozpieści Twoje zmysły. Soczyste kotleciki jagnięce, doskonale doprawione i grillowane, zatopione w miękkich bułeczkach i polane pysznym sosem. Ten burger to nie tylko rozkosz dla miłośników mięsa, ale także błyskawiczny sposób na przygotowanie jagnięciny. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem jagnięciny, czy po prostu szukasz nowej wersji burgera, ten przepis z pewnością wzbudzi Twoją kulinarną ciekawość.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
- 600g schabu jagnięcego (bez kości)
- Olej do smażenia
- Sól/ pieprz
- Szczypta kminku
- 4 bułki Ciabbata lub Brioche (po 75g każda)
- Sałata Radicchio
- 1 słoik Bruschetty Grzybowej
- Oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka Octu Balsamicznego Silver
- 150g Gorgonzoli picante
- 1 cebula- pokrojona w cienkie pierścienie
Napój bezalkoholowy do Burgera:
- 1 shot Kremu Owocowego Mango
- Woda sodowa
- Kostki lodu
_____________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzej do 190° C góra/dół. Osusz schab, olej rozgrzej na patelni i smaż schab jagnięcy po 2 minuty z każdej strony. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Kotlety wstaw na kratkę do piekarnika na około 7-8 minut.
- W międzyczasie przekrój bułki na pół, upiecz połówki bułek na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni bez tłuszczu, rozcięciem do dołu.
- Radicchio oczyść, umyj, osusz i porwij na grube kawałki. Wyjmij jagnięcinę z piekarnika.
- W osobnej misce wymieszaj sos do burgera. Aby to zrobić, wymieszaj Bruschettę Grzybową z ciepłą wodą, odstaw na 5 minut, aż napęcznieje i wymieszaj z oliwą z oliwek i kremem balsamicznym. Jagnięcinę pokrój w cienkie plasterki.
- Obie połówki bułki nasmaruj przygotowaną wcześniej Bruschettą, na dolnej części bułki rozłóż sałatę radicchio i kawałki jagnięciny. Następnie posyp kawałkami gorgonzoli i połóż następnie cebulę. Na samą górę daj drugą połówkę bułki. Podawaj z batatami.