RIGATONI AL FORNO
ILOŚĆ PORCJI: 4 PRZYGOTOWANIE: 45 minut
Rigatoni al Forno to wyśmienite, pożywne włoskie danie z kremowym sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem. To pyszne danie jest łatwe w przygotowaniu i idealnie się nadaje na pożywną kolację z rodziną lub przyjaciółmi.
__________________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
- 350g makaronu rigatoni
- 1 łyżka Oliwy z oliwek EVOO
- 1 cebula- pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku- drobno posiekane
- 200g mięsa mielonego (szynka wieprzowa)
- 500ml passaty pomidorowej
- 3 łyżeczki Przyprawy Sycylijskiej
- sól i pieprz do smaku
- 200g mozzarelli- pokrojonej w kostkę lub startej
- 50g startego parmezanu
___________________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- W dużym rondlu zagotuj osoloną wodę i ugotuj rigatoni zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron i odłóż na bok.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i krótko podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodaj mielone mięso i smaż, aż się lekko zrumieni.
- Na patelnię dodaj passatę pomidorową i wymieszaj. Dodaj Przyprawę Sycylijskę i dopraw sos solą i pieprzem. Sos pozostawiamy na wolnym ogniu przez około 10 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Weź duże naczynie żaroodporne i włóż do niego ugotowany makaron rigatoni. Makaron polej sosem pomidorowym i dobrze wymieszaj, upewniając się, że cały makaron jest równomiernie pokryty sosem.
- Na makaron połóż pokrojoną w kostkę lub startą mozzarellę i posyp obficie startym parmezanem.
- Zapiekaj w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut. Ser powinien być złocistobrązowy i lekko chrupiący.
- Rozkoszuj się tym wspaniałym daniem ze świeżą zieloną sałatą i chlebem.