RIGATONI AL FORNO

ILOŚĆ PORCJI: 4                PRZYGOTOWANIE: 45 minut

 

Rigatoni al Forno

Rigatoni al Forno to wyśmienite, pożywne włoskie danie z kremowym sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem. To pyszne danie jest łatwe w przygotowaniu i idealnie się nadaje na pożywną kolację z rodziną lub przyjaciółmi.

__________________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

  • 350g makaronu rigatoni
  • 1 łyżka Oliwy z oliwek EVOO
  • 1 cebula- pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku- drobno posiekane
  • 200g mięsa mielonego (szynka wieprzowa)
  • 500ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżeczki Przyprawy Sycylijskiej
  • sól i pieprz do smaku
  • 200g mozzarelli- pokrojonej w kostkę lub startej
  • 50g startego parmezanu

___________________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. W dużym rondlu zagotuj osoloną wodę i ugotuj rigatoni zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron i odłóż na bok.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i krótko podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodaj mielone mięso i smaż, aż się lekko zrumieni.
  3. Na patelnię dodaj passatę pomidorową i wymieszaj. Dodaj Przyprawę Sycylijskę i dopraw sos solą i pieprzem. Sos pozostawiamy na wolnym ogniu przez około 10 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
  4. Weź duże naczynie żaroodporne i włóż do niego ugotowany makaron rigatoni. Makaron polej sosem pomidorowym i dobrze wymieszaj, upewniając się, że cały makaron jest równomiernie pokryty sosem.
  5. Na makaron połóż pokrojoną w kostkę lub startą mozzarellę i posyp obficie startym parmezanem.
  6. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut. Ser powinien być złocistobrązowy i lekko chrupiący.
  7. Rozkoszuj się tym wspaniałym daniem ze świeżą zieloną sałatą i chlebem.

Dodaj komentarz