SAŁATKA GRECKA KRITHARAKI

 ILOŚĆ PORCJI: 4                PRZYGOTOWANIE: 25 minut

Sałatka Grecka Kritharaki

Nasza sałatka Kritharaki to pyszna sałatka grillowa lub lekkie danie w ciepłe dni. Głównym składnikiem tej sałatki jest kritharaki- mały makaron grecki w kształcie ryżu, znany również jako makaron orzo. W połączeniu ze świeżymi warzywami i aromatycznym dressingiem powstaje wyśmienite danie.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

  • 300g makaronu Kritharaki (orzo)
  • 1 ogórek- obrany i pokrojony w kostkę
  • 250g pomidorków koktajlowych- przekrojonych na połówki
  • 1 czerwona cebula- drobno posiekana
  • 100g sera Feta- pokrojonego w kostkę
  • 50g czarnych oliwek- wypestkowanych i przekrojonych na połówki
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki- posiekanek

Na dressing:

  • 60 ml oliwy z oliwek Sitia- Kreta
  • 30ml soku z cytryny
  • 2 łyżki Dipu Tzatziki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku

 

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron Kritharaki ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Następnie wlej makaron na durszlak i przelej zimną wodą.  Pozwól makaronowi całkowicie ostygnąć.
  2. W międzyczasie przygotuj dressing: wymieszaj wszystkie składniki na dressing w małej misce. Dressing dopraw solą i pieprzem.
  3. Ostudzony makaron włóż do dużej miski sałatkowej. Dodaj pokrojony w kostkę ogórek, przekrojone na połówki pomidorki, posiekaną czerwoną cebulę, ser feta, czarne oliwki i posiekaną pietruszkę.
  4. Przygotowanym wcześniej dressingiem polej składniki znajdujące się w misce i delikatnie wymieszaj, aż dressing zostanie równomiernie rozprowadzony.
  5. Sałatkę wstaw do lodówki na 15 minut do schłodzenia. Smacznego!

PRODUKTY WAJOS UŻYTE W PRZEPISIE:

OLIWA Z OLIWEK SITIA- Grecka z Krety

24.00 180.00 

DIP TZATZIKI

28.00 

Dodaj komentarz