KREMOWE RISOTTO GRZYBOWE
ILOŚĆ PORCJI: 4 PRZYGOTOWANIE: 20 minut
Przepis na risotto grzybowe, które opiera się na idealnym połączeniu pożywnych grzybów, takich jak, borowiki, pieczarki, boczniaki i shiitake, oraz kremowego risotto. Ten przepis zachwyci zarówno miłośników grzybów, ale również miłośników wegetariańskich przysmaków.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
Na Risotto
- 1 duża biała cebula
- 1 łodyga selera
- 2 łyżki Oliwy z oliwek Grzybowej
- 2 gałązki rozmarynu, igły drobno posiekaj
- 300g ryżu do risotto
- ½ lampki wina białego (150ml)
- 1 kostka bulionu warzywnego
- Sól, pieprz
- 1l bulionu warzywnego
- 500g mieszanych grzybów ( np. borowiki, boczniaki, pieczark, shiitake)
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały pęczek tymianku
- 50g masła
- 40g parmezanu w kawałku
- 1 garść posiekanej pietruszki
Na dressing:
- 40g prażonych orzechów laskowych
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka słodkiej musztardy
- Sok z jednej cytryny
- 5 łyżek Oliwy z oliwek Grzybowej
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę obierz, przekrój na pół. Seler oczyść i umyj. Warzywa pokrój, w garnku na średnim ogniu podgrzej oliwę z oliwek Grzybową, dodaj warzywa i podsmaż delikatnie. Mieszaj regularnie.
- Do garnka dodaj risotto, wsyp rozmaryn i wymieszaj. Dolej białe wino, dodaj kostkę bulionową i dalej mieszaj, aż wino się wchłonie. Dopraw solą, pieprzem, a następnie zalej 1 szklanką bulionu. Mieszaj, co jakiś czas dolewając bulionu, aż do momentu wykorzystania całego 1l bulionu. Pamiętaj aby regularnie mieszać risotto, żeby ryż uwolnił skrobię, a risotto stało się kremowe i soczyste.
- Świeże grzyby oczyść, posiekaj. Na patelni rozgrzej dużą ilość oliwy z oliwek, wrzuć grzyby, dopraw solą, pieprzem i wyciśnij 1 ząbek czosnku. Dodaj do grzybów odrobinę Patelnię zdejmij z ognia, pozostałą część tymianku użyj do posypania risotto i dodaj usmażone grzyby.
- Risotto powinno być gęste i kremowe. Dlatego dodaj jeszcze masło, zetrzyj drobno parmezan, skrop obficie sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę gorącego bulionu.
- Na koniec risotto posyp natką pietruszki. Rozłóż na talerzach i na samym wierzchu zetrzyj parmezan.
Dressing:
- 40g drobno pokrojonych, prażonych orzechów laskowych, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę słodkiej musztardy i sok z cytryny zmiksuj blenderem ręcznym, dodawaj powoli oliwę z oliwek grzybową, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.