KREMOWE RISOTTO GRZYBOWE

Kremowe Risotto Grzybowe

 

 ILOŚĆ PORCJI: 4                PRZYGOTOWANIE: 20 minut

Przepis na risotto grzybowe, które opiera się na idealnym połączeniu pożywnych grzybów, takich jak, borowiki, pieczarki, boczniaki i shiitake, oraz kremowego risotto. Ten przepis zachwyci zarówno miłośników grzybów, ale również miłośników wegetariańskich przysmaków.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

Na Risotto

  • 1 duża biała cebula
  • 1 łodyga selera
  • 2 łyżki Oliwy z oliwek Grzybowej
  • 2 gałązki rozmarynu, igły drobno posiekaj
  • 300g ryżu do risotto
  • ½ lampki wina białego (150ml)
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • Sól, pieprz
  • 1l bulionu warzywnego
  • 500g mieszanych grzybów ( np. borowiki, boczniaki, pieczark, shiitake)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały pęczek tymianku
  • 50g masła
  • 40g parmezanu w kawałku
  • 1 garść posiekanej pietruszki

Na dressing:

  • 40g prażonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej musztardy
  • Sok z jednej cytryny
  • 5 łyżek Oliwy z oliwek Grzybowej

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę obierz, przekrój na pół. Seler oczyść i umyj. Warzywa pokrój, w garnku na średnim ogniu podgrzej oliwę z oliwek Grzybową, dodaj warzywa i podsmaż delikatnie. Mieszaj regularnie.
  2. Do garnka dodaj risotto, wsyp rozmaryn i wymieszaj. Dolej białe wino, dodaj kostkę bulionową i dalej mieszaj, aż wino się wchłonie. Dopraw solą, pieprzem, a następnie zalej 1 szklanką bulionu. Mieszaj, co jakiś czas dolewając bulionu, aż do momentu wykorzystania całego 1l bulionu. Pamiętaj aby regularnie mieszać risotto, żeby ryż uwolnił skrobię, a risotto stało się kremowe i soczyste.
  3. Świeże grzyby oczyść, posiekaj. Na patelni rozgrzej dużą ilość oliwy z oliwek, wrzuć grzyby, dopraw solą, pieprzem i wyciśnij 1 ząbek czosnku. Dodaj do grzybów odrobinę Patelnię zdejmij z ognia, pozostałą część tymianku użyj do posypania risotto i dodaj usmażone grzyby.
  4. Risotto powinno być gęste i kremowe. Dlatego dodaj jeszcze masło, zetrzyj drobno parmezan, skrop obficie sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę gorącego bulionu.
  5. Na koniec risotto posyp natką pietruszki. Rozłóż na talerzach i na samym wierzchu zetrzyj parmezan.

Dressing:

  1. 40g drobno pokrojonych, prażonych orzechów laskowych, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę słodkiej musztardy i sok z cytryny zmiksuj blenderem ręcznym, dodawaj powoli oliwę z oliwek grzybową, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.

PRODUKTY WAJOS UŻYTE W PRZEPISIE:

OLIWA Z OLIWEK GRZYBOWA

22.00 160.00 

Dodaj komentarz