PAPRYKA FASZEROWANA KOMOSĄ RYŻOWĄ Z ŁOSOSIEM
ILOŚĆ PORCJI: 4 PRZYGOTOWANIE: 60 minut
Soczysty łosoś i pożywna komosa ryżowa łączą się w wyjątkowym nadzieniu do delikatnej papryki. Te faszerowane papryczki z pewnością przypadną Wam do gustu.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
- 1 zielona papryczka japaleño- pokrojona w cienkie pierścienie (15g)
- 2 łyżki Octu Balsamicznego Jabłkowego
- 250g komosy ryżowej
- 3 ząbki czosnku- pokrojone w kostkę
- 2 szalotki- pokrojone w kostkę
- Oliwa z oliwek
- 200g pomidorków koktajlowych- przekrojonych w pół
- 600ml ciepłej wody
- 250g sera Feta
- sól
- Pieprz świeżo mielony
- 4 duże czerwone papryki
- 4 filety łososia ze skórą (po 150g każdy), pozbawione ości
- 2 gałązki tymianku- umyte i posiekane
- Kilka listków świeżej kolendry
- 4 łyżki Dressingu Pomarańczowego z Rozmarynem
- Do sosu- Dressing Pomarańczowy z Rozmarynem
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzej do 180° C. W małej miseczce wymieszaj ocet jabłkowy z posiekaną papryczką jalapeno- odłóż na bok. Komosę ryżową umyj w gorącej wodzie. Na odrobinie oliwy podsmaż szalotkę i 1 ząbek czosnku. Następnie dodaj pomidory i smaż wszystko jeszcze kilka minut. Następnie dodaj komosę ryżową, zalej całość wodą i gotuj około 20-25 minut.
- W międzyczasie ser feta rozgnieć widelcem, w blenderze posiekaj pozostały czosnek, 1 łyżkę oliwy z oliwek, ½ łyżeczki soli i 1 dużą szczyptę pieprzu i dodaj do komosy ryżowej. Całość gotuj na wolnym ogniu, aż komosa będzie miękka. Teraz przygotuj paprykę: odetnij górę, przekrój paprykę wzdłuż i usuń nasiona. Rozłóż papryki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wypełnij je ugotowaną mieszanką z komosy ryżowej i na wierzchu pokrusz fetą. Piecz w piekarniku w 180° C przez 20-30 aż wszystko będzie miękkie i ładnie się zarumieni.
- W międzyczasie na patelni grillowej przygotuj łososia. W tym celu ułóż filety skórą do góry na patelni grillowej, na dużym ogniu. Gdy łosoś zacznie skwierczeć (po ok minutach), obróć rybę i smaż teraz skórą do dołu, aż skóra będzie chrupiąca, a łosoś będzie gotowy- po około 5 minutach. W małej misce wymieszaj łyżki oliwy z oliwek z tymiankiem i kolendrą, szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Na patelni dopraw łososia solą i pieprzem oraz skrop Dressingiem Pomarańczowym z Rozmarynem.
- Na talerzu rozłóż łososia i upieczoną paprykę faszerowaną i całość skrop Dressingiem Pomarańczowym z Rozmarynem i polej przygotowaną na samym początku mieszanką z papryczki i octu jabłkowego.
- Dodatkowo w małej misce podaj jeszcze odrobinę Dressingu Pomarańczowego z Rozmarynem.