PAPRYKA FASZEROWANA KOMOSĄ RYŻOWĄ Z ŁOSOSIEM

PAPRYKA FASZEROWANA KOMOSĄ RYŻOWĄ Z ŁOSOSIEM

 

ILOŚĆ PORCJI: 4                PRZYGOTOWANIE: 60 minut

Soczysty łosoś i pożywna komosa ryżowa łączą się w wyjątkowym nadzieniu do delikatnej papryki. Te faszerowane papryczki z pewnością przypadną Wam do gustu.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

  • 1 zielona papryczka japaleño- pokrojona w cienkie pierścienie (15g)
  • 2 łyżki Octu Balsamicznego Jabłkowego
  • 250g komosy ryżowej
  • 3 ząbki czosnku- pokrojone w kostkę
  • 2 szalotki- pokrojone w kostkę
  • Oliwa z oliwek
  • 200g pomidorków koktajlowych- przekrojonych w pół
  • 600ml ciepłej wody
  • 250g sera Feta
  • sól
  • Pieprz świeżo mielony
  • 4 duże czerwone papryki
  • 4 filety  łososia ze skórą (po 150g każdy), pozbawione ości
  • 2 gałązki tymianku- umyte i posiekane
  • Kilka listków świeżej kolendry
  • 4 łyżki Dressingu Pomarańczowego z Rozmarynem
  • Do sosu- Dressing Pomarańczowy z Rozmarynem

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik nagrzej do 180° C. W małej miseczce wymieszaj ocet jabłkowy z posiekaną papryczką jalapeno- odłóż na bok. Komosę ryżową umyj w gorącej wodzie. Na odrobinie oliwy podsmaż szalotkę i 1 ząbek czosnku. Następnie dodaj pomidory i smaż wszystko jeszcze kilka minut. Następnie dodaj komosę ryżową, zalej całość wodą i gotuj około 20-25 minut.
  2. W międzyczasie ser feta rozgnieć widelcem, w blenderze posiekaj pozostały czosnek, 1 łyżkę oliwy z oliwek, ½ łyżeczki soli i 1 dużą szczyptę pieprzu i dodaj do komosy ryżowej. Całość gotuj na wolnym ogniu, aż komosa będzie miękka. Teraz przygotuj paprykę: odetnij górę, przekrój paprykę wzdłuż i usuń nasiona. Rozłóż papryki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wypełnij je ugotowaną mieszanką z komosy ryżowej i na wierzchu pokrusz fetą. Piecz w piekarniku w 180° C przez 20-30 aż wszystko będzie miękkie i ładnie się zarumieni.
  3. W międzyczasie na patelni grillowej przygotuj łososia. W tym celu ułóż filety skórą do góry na patelni grillowej, na dużym ogniu. Gdy łosoś zacznie skwierczeć (po ok minutach), obróć rybę i smaż teraz skórą do dołu, aż skóra będzie chrupiąca, a łosoś będzie gotowy- po około 5 minutach. W małej misce wymieszaj  łyżki oliwy z oliwek z tymiankiem i kolendrą, szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Na patelni dopraw łososia solą i pieprzem oraz skrop Dressingiem Pomarańczowym z Rozmarynem.
  4. Na talerzu rozłóż łososia i upieczoną paprykę faszerowaną i całość skrop Dressingiem Pomarańczowym z Rozmarynem i polej przygotowaną na samym początku mieszanką z papryczki i octu jabłkowego.
  5. Dodatkowo w małej misce podaj jeszcze odrobinę Dressingu Pomarańczowego z Rozmarynem.

Dodaj komentarz