CHRUPIĄCY SZNYCEL Z SELERA
ILOŚĆ PORCJI: 4 PRZYGOTOWANIE: 35 minut
Wegetariańskie potrawy mogą smakować wyśmienicie- również dla miłośników mięsa. Spróbuj naszego przepisu na chrupiące sznycle z selera, smażone na złoty kolor. Tan przygotowane sznycle podawaj z pieczonymi kawałkami dyni, mieszanką sałat i pysznym dipem. Ten łatwy w przygotowaniu, ale efektowny przepis oczaruje Twoje kubki smakowe.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
- 1 dynia Hokkaido
- Olej Rzepakowy
- Sól, pieprz
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- ½ łyżeczki szałwii
- 1 szczypta cynamonu
- Skórka z połowy cytryny
- 2 selery
- 2 jajka
- 1 łyżeczka Dipu Chakalaka
- 100g mąki pszennej typ 450- do panierki
- 150g bułki tartej
Na dip:
- 3 łyżki Dipu Chakalaka
- 5 łyżek letniej wody
- Odrobinę oleju
Na dressing:
- 1 łyżka Dipu Chakalaka
- Trochę letniej wody
- 120g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki Octu Balsamicznego Bianco
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzej do 200° C. Dynię umyj, przekrój na pół, usuń skórę, nasiona i włókna. Następnie pokrój dynię w paski i wymieszaj w misce z oliwą z oliwek, solą, pieprzem, ziołami i przyprawami oraz ze skórką z cytryny. Kawałki dyni ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez 30 minut. Po około 15 minutach obróć ćwiartki dyni. Dynia jest upieczona kiedy brzegi i końcówki są lekko rumiane i chrupiące, ale miąższ jest miękki.
- W międzyczasie seler obierz, pokrój w cienkie plasterki o grubości ok 1 cm i ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 10 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do odcieknięcia. Następnie dobrze osusz i dopraw z obu stron solą i pieprzem.
- W głębokiej misce roztrzep jajka z dipem chakalaka, solą i pieprzem. Do osobnych misek wsyp osobno mąkę i bułkę tartą. Obtocz selera w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej.
- Na dużej patelni, na mocno rozgrzanym oleju smaż sznycle z selera na złoty kolor, obracając. Smaż około -5 minut. Wyjmij i podawaj z upieczonymi kawałkami dyni, dipem i sałatą polaną dressingiem.
- Do przygotowania Dipu: wymieszaj 3 łyżki Dipu Chakalaka z 5 łyżkami ciepłej wody i odstaw na chwilę. Następnie w razie potrzeby dodaj odrobinę oleju.
- Do przygotowania dressingu do sałaty: 1 łyżkę dipu wymieszaj z 1 łyżeczką letniej wody. Następnie wymieszaj ze 120g jogurtu naturalnego, 3 łyżkami oliwy z oliwek i 2 łyżkami Octu Balsamicznego Bianco. Sałatę polej tak przygotowanym dressingiem.