CHRUPIĄCY SZNYCEL Z SELERA

Sznycel z Selera

ILOŚĆ PORCJI: 4                PRZYGOTOWANIE: 35 minut

Wegetariańskie potrawy mogą smakować wyśmienicie- również dla miłośników mięsa. Spróbuj naszego przepisu na chrupiące sznycle z selera, smażone na złoty kolor. Tan przygotowane sznycle podawaj z pieczonymi kawałkami dyni, mieszanką sałat i pysznym dipem. Ten łatwy w przygotowaniu, ale efektowny przepis oczaruje Twoje kubki smakowe.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

  • 1 dynia Hokkaido
  • Olej Rzepakowy
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • ½ łyżeczki szałwii
  • 1 szczypta cynamonu
  • Skórka z połowy cytryny
  • 2 selery
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka Dipu Chakalaka
  • 100g mąki pszennej typ 450- do panierki
  • 150g bułki tartej

Na dip:

Na dressing:

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik nagrzej do 200° C. Dynię umyj, przekrój na pół, usuń skórę, nasiona i włókna. Następnie pokrój dynię w paski i wymieszaj w misce z oliwą z oliwek, solą, pieprzem, ziołami i przyprawami oraz ze skórką z cytryny. Kawałki dyni ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez 30 minut. Po około 15 minutach obróć ćwiartki dyni. Dynia jest upieczona kiedy brzegi i końcówki są lekko rumiane i chrupiące, ale miąższ jest miękki.
  2. W międzyczasie seler obierz, pokrój w cienkie plasterki o grubości ok 1 cm i ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 10 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do odcieknięcia. Następnie dobrze osusz i dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  3. W głębokiej misce roztrzep jajka z dipem chakalaka, solą i pieprzem. Do osobnych misek wsyp osobno mąkę i bułkę tartą. Obtocz selera w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej.
  4. Na dużej patelni, na mocno rozgrzanym oleju smaż sznycle z selera na złoty kolor, obracając. Smaż około -5 minut. Wyjmij i podawaj z upieczonymi kawałkami dyni, dipem i sałatą polaną dressingiem.
  5. Do przygotowania Dipu: wymieszaj 3 łyżki Dipu Chakalaka z 5 łyżkami ciepłej wody i odstaw na chwilę. Następnie w razie potrzeby dodaj odrobinę oleju.
  6. Do przygotowania dressingu do sałaty: 1 łyżkę dipu wymieszaj z 1 łyżeczką letniej wody. Następnie wymieszaj ze 120g jogurtu naturalnego, 3 łyżkami oliwy z oliwek i 2 łyżkami Octu Balsamicznego Bianco. Sałatę polej tak przygotowanym dressingiem.

Dodaj komentarz