TRUFLOWY FILET WOŁOWY W BOCZKU

Filet Wołowy w Boczku

 

ILOŚĆ PORCJI: 2               PRZYGOTOWANIE: 30 minut

Filet wołowy smażony w delikatnym boczku, czy może być coś lepszego?  Bardzo łatwy przepis. Mięso wystarczy podsmażyć na oliwie truflowej i podawać z makaronem.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

  • 2 plastry polędwicy wołowej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 plasterki cienkiego boczku
  • 3 łyżki Oliwy z oliwek z Białych Trufli
  • 125g szalotki- drobno pokrojonej
  • 300g grzybów brązowych- pokrojonych w cienkie plasterki
  • 75g Crème fraîche
  • 150ml śmietany
  • 375g różyczek brokuła
  • 200g makaronu- najlepiej tagliatelle lub linguine
  • Sól, pieprz
  • Pietruszka

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Różyczki brokułów krótko zagotuj, odcedź i odłóż.
  2. Polędwicę wołową zawiń z boku paskami boczku i zabezpiecz gałązką rozmarynu. Następnie podsmaż krótko na każdej ze stron na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek z Białych Trufli. Następnie dopraw solą i pieprzem.
  3. Teraz dodaj kolejną gałązkę rozmarynu i obrany, pokrojony ząbek czosnku.  Po kilku minutach wyjmij mięso i kontynuuj pieczenie w piekarniku.
  4. Pozostaw patelnię na kuchence, dodaj kolejne 2 łyżki Oliwy z oliwek z Białych Trufli, podsmaż na niej szalotkę i grzyby, dodaj śmietanę i wymieszaj z crème fraîche. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Na patelnię dodaj ugotowany makaron i brokuły, wszystko wymieszaj i wyłóż na talerze razem z usmażoną polędwicą.

PRODUKTY WAJOS UŻYTE W PRZEPISIE:

OLIWA Z OLIWEK Z BIAŁYCH TRUFLI

32.00 260.00 

Dodaj komentarz