TRUFLOWY FILET WOŁOWY W BOCZKU
ILOŚĆ PORCJI: 2 PRZYGOTOWANIE: 30 minut
Filet wołowy smażony w delikatnym boczku, czy może być coś lepszego? Bardzo łatwy przepis. Mięso wystarczy podsmażyć na oliwie truflowej i podawać z makaronem.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
- 2 plastry polędwicy wołowej
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- 2 plasterki cienkiego boczku
- 3 łyżki Oliwy z oliwek z Białych Trufli
- 125g szalotki- drobno pokrojonej
- 300g grzybów brązowych- pokrojonych w cienkie plasterki
- 75g Crème fraîche
- 150ml śmietany
- 375g różyczek brokuła
- 200g makaronu- najlepiej tagliatelle lub linguine
- Sól, pieprz
- Pietruszka
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Różyczki brokułów krótko zagotuj, odcedź i odłóż.
- Polędwicę wołową zawiń z boku paskami boczku i zabezpiecz gałązką rozmarynu. Następnie podsmaż krótko na każdej ze stron na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek z Białych Trufli. Następnie dopraw solą i pieprzem.
- Teraz dodaj kolejną gałązkę rozmarynu i obrany, pokrojony ząbek czosnku. Po kilku minutach wyjmij mięso i kontynuuj pieczenie w piekarniku.
- Pozostaw patelnię na kuchence, dodaj kolejne 2 łyżki Oliwy z oliwek z Białych Trufli, podsmaż na niej szalotkę i grzyby, dodaj śmietanę i wymieszaj z crème fraîche. Dopraw solą i pieprzem.
- Na patelnię dodaj ugotowany makaron i brokuły, wszystko wymieszaj i wyłóż na talerze razem z usmażoną polędwicą.