TARTA DYNIOWA ZE SZPINAKIEM I FETĄ

 

 

ILOŚĆ PORCJI: 1 tarta              PRZYGOTOWANIE: 40 + 30minut

Wytrawna tarta to idealny przepis jako przekąska na imprezę lub jako danie główne. Więc jeśli lubisz tartę i nie próbowałeś jeszcze z dodatkiem dyni to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

Na Ciasto

  • 200g mąki pszennej
  • 50ml Oleju Rzepakowego
  • 100ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 150g dyni- pokrojonej w kosteczkę
  • 80g sera feta
  • 1 garść szpinaku

Na farsz

  • 100g puree z dyni
  • 200g kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 3 łyżki Dipu Cafe de Paris
  • 1 łyżka natki pietruszki

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. Najpierw przygotuj puree z dyni- 100g dyni pokrój, ugotuj i zmiksuj.
  2. Do miski wsyp mąkę, olej, wodę i sól, dobrze zagnieć, zawiń w folię i odstaw na 15 minut.
  3. Następnie ciasto cienko rozwałkuj i włóż do formy na tartę (25x25cm).
  4. Następnie przygotuj nadzienie: puree dyniowe wymieszaj z kwaśną śmietaną, jajkiem, dipem Cafe de Paris, solą, pieprzem i natką pietruszki, wylej na ciasto, a na nadzienie rozłóż kostki dyni, fetę i szpinak.
  5. Ciasto włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 165°C, aż ciasto z zewnątrz będzie złotobrązowe, a nadzienie zastygnie w środku. Tarta jest gotowa, smacznego!

Dodaj komentarz