TARTA DYNIOWA ZE SZPINAKIEM I FETĄ
ILOŚĆ PORCJI: 1 tarta PRZYGOTOWANIE: 40 + 30minut
Wytrawna tarta to idealny przepis jako przekąska na imprezę lub jako danie główne. Więc jeśli lubisz tartę i nie próbowałeś jeszcze z dodatkiem dyni to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
Na Ciasto
- 200g mąki pszennej
- 50ml Oleju Rzepakowego
- 100ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 150g dyni- pokrojonej w kosteczkę
- 80g sera feta
- 1 garść szpinaku
Na farsz
- 100g puree z dyni
- 200g kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 3 łyżki Dipu Cafe de Paris
- 1 łyżka natki pietruszki
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Najpierw przygotuj puree z dyni- 100g dyni pokrój, ugotuj i zmiksuj.
- Do miski wsyp mąkę, olej, wodę i sól, dobrze zagnieć, zawiń w folię i odstaw na 15 minut.
- Następnie ciasto cienko rozwałkuj i włóż do formy na tartę (25x25cm).
- Następnie przygotuj nadzienie: puree dyniowe wymieszaj z kwaśną śmietaną, jajkiem, dipem Cafe de Paris, solą, pieprzem i natką pietruszki, wylej na ciasto, a na nadzienie rozłóż kostki dyni, fetę i szpinak.
- Ciasto włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 165°C, aż ciasto z zewnątrz będzie złotobrązowe, a nadzienie zastygnie w środku. Tarta jest gotowa, smacznego!