RĘCZNIE ROBIONE RAVIOLI Z NADZIENIEM Z GRZYBÓW
ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje PRZYGOTOWANIE: 2 godziny
Jeśli chcesz samodzielnie przygotować ravioli to dobrze trafiłeś. Poniżej znajdziesz przepis na ręcznie robione ravioli i wyśmienite nadzienie z borowików, a to wszystko dopełnione pysznym sosem śmietanowym.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
- 200g mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki Oliwy z oliwek EVOO
- 2 łyżeczki wody
- 1 szczypta soli
Na farsz grzybowy
- 300g borowików- pokrojonych w drobną kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek EVOO
- 50g szalotki
- 2 łyżeczki Bruschetty Grzybowej
- Sól morska, czarny pieprz
- Gałka muszkatołowa- świeżo starta
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 0,5 pęczka natki pietruszki- drobno posiekanego
Na masło:
- 50g masła
- 2 gałązki szałwii- w tym liście
- 200g borowików- pokrojonych w cienkie plasterki
Na krem:
- 1 łyżeczka Brushetty Grzybowej
- 100g Crème fraîche
- 50g jogurtu
- Parmezan do posypania
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Najpierw do miski wsypujemy mąkę i sól, a na środku robimy wgłębienie, do którego wlewamy wodę, jajka i oliwę. Wszystko mieszamy z mąką.
- Następnie wykładamy ciasto na blat posypany mąką i mokrymi rękoma zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie.
- Następnie uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej przez 10 minut.
- Teraz pora na farsz: Borowiki umyj, oczyść, osusz i pokrój w bardzo drobną kostkę (300g borowików). Pozostałe grzyby pokrój w cienkie plasterki i odłóż na bok.
- Mocno odciśnij pokrojone w kostkę grzyby z nadmiaru wody.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż szalotkę, dodaj grzyby i smaż, mieszając przez około 5 minut. Następnie dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, bruschettą grzybową i natką pietruszki.
- Ciasto podziel na 2 równe części i rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na kawałki o długości około 80x15cm.
- Za pomocą łyżki nakładaj kulki nadzienia wielkości orzecha włoskiego na jedną część ciasta, pozostawiając wszędzie 2cm marginesu.
- Następnie zwilż palce wodą i zwilż brzegi makaronu pomiędzy kulkami farszu.
- Teraz ostrożnie połóż drugą część makaronu dokładnie na cieście wypełnionym farszem i lekko dociskaj krawędzie.
- Następnie ostrożnie wycinaj ravioli ostrym nożem lub specjalną wykrawaczką do ravioli.
- W garnku zagotuj dużą ilość wody, dodaj sól i po wrzuceniu ravioli gotuj jeszcze przez minuty od momentu wypłynięcia.
- W międzyczasie na małej patelni rozpuść masło i podsmaż na nim liście szałwii oraz pozostałe grzyby.
- Bruschettę namocz w niewielkiej ilości wody, a następnie wymieszaj z Crème fraîche i jogurtem.
- Gotowe ravioli odcedź i rozłóż na talerzach, polej masłem szałwiowym, posyp parmezanem i udekoruj przygotowanym kremem jogurtowym.