RĘCZNIE ROBIONE RAVIOLI Z NADZIENIEM Z GRZYBÓW

Ravioli z grzybami

 

ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje             PRZYGOTOWANIE: 2 godziny

Jeśli chcesz samodzielnie przygotować ravioli to dobrze trafiłeś. Poniżej znajdziesz przepis na ręcznie robione ravioli i wyśmienite nadzienie z borowików, a to wszystko dopełnione pysznym sosem śmietanowym.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

Na farsz grzybowy

  • 300g borowików- pokrojonych w drobną kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek EVOO
  • 50g szalotki
  • 2 łyżeczki Bruschetty Grzybowej
  • Sól morska, czarny pieprz
  • Gałka muszkatołowa- świeżo starta
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 pęczka natki pietruszki- drobno posiekanego

Na masło:

  • 50g masła
  • 2 gałązki szałwii- w tym liście
  • 200g borowików- pokrojonych w cienkie plasterki

Na krem:

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. Najpierw do miski wsypujemy mąkę i sól, a na środku robimy wgłębienie, do którego wlewamy wodę, jajka i oliwę. Wszystko mieszamy z mąką.
  2. Następnie wykładamy ciasto na blat posypany mąką i mokrymi rękoma zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie.
  3. Następnie uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej przez 10 minut.
  4. Teraz pora na farsz: Borowiki umyj, oczyść, osusz i pokrój w bardzo drobną kostkę (300g borowików). Pozostałe grzyby pokrój w cienkie plasterki i odłóż na bok.
  5. Mocno odciśnij pokrojone w kostkę grzyby z nadmiaru wody.
  6. Na rozgrzanym oleju podsmaż szalotkę, dodaj grzyby i smaż, mieszając przez około 5 minut. Następnie dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, bruschettą grzybową i natką pietruszki.
  7. Ciasto podziel na 2 równe części i rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na kawałki o długości około 80x15cm.
  8. Za pomocą łyżki nakładaj kulki nadzienia wielkości orzecha włoskiego na jedną część ciasta, pozostawiając wszędzie 2cm marginesu.
  9. Następnie zwilż palce wodą i zwilż brzegi makaronu pomiędzy kulkami farszu.
  10. Teraz ostrożnie połóż drugą część makaronu dokładnie na cieście wypełnionym farszem i lekko dociskaj krawędzie.
  11. Następnie ostrożnie wycinaj ravioli ostrym nożem lub specjalną wykrawaczką do ravioli.
  12. W garnku zagotuj dużą ilość wody, dodaj sól i po wrzuceniu ravioli gotuj jeszcze przez minuty od momentu wypłynięcia.
  13. W międzyczasie na małej patelni rozpuść masło i podsmaż na nim liście szałwii oraz pozostałe grzyby.
  14. Bruschettę namocz w niewielkiej ilości wody, a następnie wymieszaj z Crème fraîche i jogurtem.
  15. Gotowe ravioli odcedź i rozłóż na talerzach, polej masłem szałwiowym, posyp parmezanem i udekoruj przygotowanym kremem jogurtowym.

Dodaj komentarz