CHLEBEK NAAN
ILOŚĆ PORCJI: 4 porcje PRZYGOTOWANIE: 2 godziny
Chlebek Naan to tradycyjny indyjski placek pieczony zazwyczaj w piecu tandoor (piec gliniany). Można go również przygotować w piekarniku lub na patelni. Chlebek doskonale się komponuje z różnymi daniami kuchni indyjskiej, takimi jak, curry z ciecierzycy lub jagnięcina tandoori.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
- 500g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki suszonych drożdży (lub 1 opakowanie- 7g)
- 250ml letniego mleka
- 120g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki Oleju Rzepakowego
- opcjonalnie: czosnek, kolendra, sezam do posypania
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia.
- Do letniego mleka dodaj suche drożdże, wymieszaj i odstaw na około 10 minut do napęcznienia.
- Po tym czasie dodaj mleko do mąki, jogurt naturalny i olej rzepakowy i dobrze wymieszaj.
- Zagniataj ciasto na posypanym mąką blacie, aż będzie gładkie. W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki, aby ciasto się nie kleiło.
- Ciasto przykryj czystą, naoliwioną miską i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
- Po tym czasie ciasto podziel na 8-10 równych części i z każdej uformuj kulę.
- Na posypanym mąką blacie rozwałkuj kulki ciasta na płaskie placki o grubości około 0,5 cm.
- Rozgrzej patelnię lub grill na średnim ogniu. Pieczenie na grillu- piecz placki pojedynczo przez około 1-2 minuty z każdej ze stron, aż urosną i pojawią się brązowe plamy. Pieczenie w piekarniku- piecz w piekarniku nagrzanym do 250°C (góra-dół) na blasze, przez około 3-4 minuty.
- Gotowy chlebek możesz posmarować odrobiną oleju rzepakowego i posyp posiekanym czosnkiem, kolendrą lub sezamem.
- Chleben naan podawaj ciepły.