CHLEBEK NAAN

Chlebek Naan

ILOŚĆ PORCJI: 4 porcje           PRZYGOTOWANIE: 2 godziny

Chlebek Naan to tradycyjny indyjski placek pieczony zazwyczaj w piecu tandoor (piec gliniany). Można go również przygotować w piekarniku lub na patelni. Chlebek doskonale się komponuje z różnymi daniami kuchni indyjskiej, takimi jak, curry z ciecierzycy lub jagnięcina tandoori.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

  • 500g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży (lub 1 opakowanie- 7g)
  • 250ml letniego mleka
  • 120g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki Oleju Rzepakowego
  • opcjonalnie: czosnek, kolendra, sezam do posypania

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia.
  2. Do letniego mleka dodaj suche drożdże, wymieszaj i odstaw na około 10 minut do napęcznienia.
  3. Po tym czasie dodaj mleko do mąki, jogurt naturalny i olej rzepakowy i dobrze wymieszaj.
  4. Zagniataj ciasto na posypanym mąką blacie, aż będzie gładkie. W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki, aby ciasto się nie kleiło.
  5. Ciasto przykryj czystą, naoliwioną miską i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  6. Po tym czasie ciasto podziel na 8-10 równych części i z każdej uformuj kulę.
  7. Na posypanym mąką blacie rozwałkuj kulki ciasta na płaskie placki o grubości około 0,5 cm.
  8. Rozgrzej patelnię lub grill na średnim ogniu. Pieczenie na grillu- piecz placki pojedynczo przez około 1-2 minuty z każdej ze stron, aż urosną i pojawią się brązowe plamy. Pieczenie w piekarniku- piecz w piekarniku nagrzanym do 250°C (góra-dół) na blasze, przez około 3-4 minuty.
  9. Gotowy chlebek możesz posmarować odrobiną oleju rzepakowego i posyp posiekanym czosnkiem, kolendrą lub sezamem.
  10. Chleben naan podawaj ciepły.

PRODUKTY WAJOS UŻYTE W PRZEPISIE:

OLEJ RZEPAKOWY- Masłowy

13.00 80.00 

Dodaj komentarz