TARTÉ FLAMBEE / FLAMMUCHEN Z ŁOSOSIEM
ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje PRZYGOTOWANIE: 25 + 30 minut
Czy słyszeliście o niemieckim Flamkuchen lub francuskim tarte flambée? To tradycyjny alzacki podpłomyk z ciasta chlebowego z różnymi dodatkami. My tym razem stworzyliśmy pyszną odmianę flammkuchen- z wędzonym łososiem, kremową śmietanką i aromatycznymi ziołami. Ten przepis rozpieści Twoje kubki smakowe.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 125g mąki
- 60ml letniej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 150g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka Dipu Café de Paris
- sól i pieprz do smaku
- 200g wędzonego łososia w plasterkach
- 1 mała czerwona cebula- pokrojona w cienkie pierścienie
- 1 łyżka soku z cytryny
- opcjonalnie: świeża rukola do podania
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Z mąki, wody, soli i oleju wyrób gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 220°C.
- Ciasto cienko rozwałkuj na posypanym mąką blacie, a następnie umieść na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
- Śmietanę wymieszaj z Dipem Cafe de Paris oraz odrobiną soli i pieprzu.
- Rozsmaruj śmietanę z dipem równomiernie po cieście, pozostawiając jedynie wolne brzegi.
- Łososia rozłóż na wierzchu równomiernie.
- Połóż krążki cebuli i skrop tarte flambée sokiem z cytryny.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut lub do momentu aż ciasto będzie chrupiące i złocistobrązowe.
- Wyjmij tarte flambée z piekarnika i poczekaj chwilę aż ostygnie. Następnie pokrój go na kawałki. Opcjonalnie posyp po wierzchu świeżą rukolą.