TARTÉ FLAMBEE / FLAMMUCHEN Z ŁOSOSIEM

Flammkuchen z Łososiem

ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje           PRZYGOTOWANIE: 25 + 30 minut

Czy słyszeliście o niemieckim Flamkuchen lub francuskim tarte flambée? To tradycyjny alzacki podpłomyk z ciasta chlebowego z różnymi dodatkami. My tym razem stworzyliśmy pyszną odmianę flammkuchen- z wędzonym łososiem, kremową śmietanką i aromatycznymi ziołami. Ten przepis rozpieści Twoje kubki smakowe.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

Na ciasto:

  • 125g mąki
  • 60ml letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 150g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka Dipu Café de Paris
  • sól i pieprz do smaku
  • 200g wędzonego łososia w plasterkach
  • 1 mała czerwona cebula- pokrojona w cienkie pierścienie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie: świeża rukola do podania

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. Z mąki, wody, soli i oleju wyrób gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut.
  2. Piekarnik rozgrzej do 220°C.
  3. Ciasto cienko rozwałkuj na posypanym mąką blacie, a następnie umieść na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
  4. Śmietanę wymieszaj z Dipem Cafe de Paris oraz odrobiną soli i pieprzu.
  5. Rozsmaruj śmietanę z dipem równomiernie po cieście, pozostawiając jedynie wolne brzegi.
  6. Łososia rozłóż na wierzchu równomiernie.
  7. Połóż krążki cebuli i skrop tarte flambée sokiem z cytryny.
  8. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut lub do momentu aż ciasto będzie chrupiące i złocistobrązowe.
  9. Wyjmij tarte flambée z piekarnika i poczekaj chwilę aż ostygnie. Następnie pokrój go na kawałki. Opcjonalnie posyp po wierzchu świeżą rukolą.

PRODUKTY WAJOS UŻYTE W PRZEPISIE:

DIP CAFÉ DE PARIS

28.00 

Dodaj komentarz