TARTÉ FLAMBEE / FLAMMUCHEN Z CHORIZO, PESTO I OLIWKAMI

Flammuchen z Pomidorami, oliwkami i pesto

ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje           PRZYGOTOWANIE: 25 + 30 minut

Czy słyszeliście o niemieckim Flamkuchen lub francuskim tarte flambée? To tradycyjny alzacki podpłomyk z ciasta chlebowego z różnymi dodatkami. A z tego przepisu stworzysz pyszne Flammkuchen z pomidorami, chorizo, oliwkami i aromatycznym pesto- prawdziwa śródziemnomorska  bomba smaków.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

Na ciasto:

  • 125g mąki
  • 60ml letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 2 czerwone cebule- pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki Kremu owocowego Mango
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżki Bruschetty z Bazylią
  • 1 chorizo- pokrojone w plastry
  • trochę pomidorów- drobno pokrojonych lub pomidorków koktajlowych przekrojonych w pół
  • trochę czarnych oliwek
  • 2 łyżeczki Pesto Bazyliowego

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. Z mąki, wody, soli i oleju wyrób gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut.
  2. Piekarnik rozgrzej do 250°C (góra/dół).
  3. Ciasto podziel na 2 równe części, cienko rozwałkuj na posypanym mąką blacie, a następnie umieść na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
  4. Czerwoną cebulę zamarynuj w Kremie Owocowym Mango i odrobinie ciepłej wody.
  5. Pomidory podgrzej i wymieszaj z 1 łyżką Bruschetty z Bazylią.
  6. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, posyp marynowaną cebulą, chorizo, pomidorkami i oliwami pokrojonymi.
  7. Piecz około 10 minut lub do momentu aż brzegi ciasta się zarumienią.
  8. Przed podaniem polej ciasto Pesto Bazyliowym.

Dodaj komentarz