TARTÉ FLAMBEE / FLAMMUCHEN Z CHORIZO, PESTO I OLIWKAMI
ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje PRZYGOTOWANIE: 25 + 30 minut
Czy słyszeliście o niemieckim Flamkuchen lub francuskim tarte flambée? To tradycyjny alzacki podpłomyk z ciasta chlebowego z różnymi dodatkami. A z tego przepisu stworzysz pyszne Flammkuchen z pomidorami, chorizo, oliwkami i aromatycznym pesto- prawdziwa śródziemnomorska bomba smaków.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 125g mąki
- 60ml letniej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 2 czerwone cebule- pokrojone w plasterki
- 2 łyżki Kremu owocowego Mango
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżki Bruschetty z Bazylią
- 1 chorizo- pokrojone w plastry
- trochę pomidorów- drobno pokrojonych lub pomidorków koktajlowych przekrojonych w pół
- trochę czarnych oliwek
- 2 łyżeczki Pesto Bazyliowego
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Z mąki, wody, soli i oleju wyrób gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 250°C (góra/dół).
- Ciasto podziel na 2 równe części, cienko rozwałkuj na posypanym mąką blacie, a następnie umieść na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
- Czerwoną cebulę zamarynuj w Kremie Owocowym Mango i odrobinie ciepłej wody.
- Pomidory podgrzej i wymieszaj z 1 łyżką Bruschetty z Bazylią.
- Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, posyp marynowaną cebulą, chorizo, pomidorkami i oliwami pokrojonymi.
- Piecz około 10 minut lub do momentu aż brzegi ciasta się zarumienią.
- Przed podaniem polej ciasto Pesto Bazyliowym.