TARTÉ FLAMBEE / FLAMMUCHEN Z WOŁOWINĄ
ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje PRZYGOTOWANIE: 25 + 30 minut
Czy słyszeliście o niemieckim Flamkuchen lub francuskim tarte flambée? Ten przepis z pasami wołowiny, kukurydzą, papryką i chili to prawdziwa kulinarna rozkosz. Połączenie aromatycznych i pikantnych smaków sprawia, że ten podpłomyk alzacki będzie pyszną przekąską na każdą okazję.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 125g mąki
- 60ml letniej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 1 czerwona cebula- pokrojona w cienkie pierścienie
- odrobina czerwonego wina do smaku
- 1 łyżka Przyprawy meksykańskiej MOLE
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 2 kawałki wołowiny- smażone
- 1 papryka- pokrojona w cienkie paski
- kukurydza
- 2 kawałki mozzarelli
- płatki chili (opcjonalnie)
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Z mąki, wody, soli i oleju wyrób gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 250°C (góra/dół).
- Ciasto podziel na 2 równe części, cienko rozwałkuj na posypanym mąką blacie, a następnie umieść na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
- Cebulę podsmaż, deglasuj czerwonym winem do smaku i wymieszaj z Przyprawą meksykańską- MOLE.
- Dodaj pomidory i polej ciasto powstałym sosem, zostawiając wolne brzegi.
- Dodaj resztę składników równomiernie na ciasto i piecz w nagrzanym piekarniku przez 10 minut lub kiedy brzegi ciasta będą zarumienione.