TARTÉ FLAMBEE / FLAMMUCHEN Z WOŁOWINĄ

Flammkuchen z Wołowiną

ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje           PRZYGOTOWANIE: 25 + 30 minut

Czy słyszeliście o niemieckim Flamkuchen lub francuskim tarte flambée? Ten przepis z pasami wołowiny, kukurydzą, papryką i chili to prawdziwa kulinarna rozkosz. Połączenie aromatycznych i pikantnych smaków sprawia, że ten podpłomyk alzacki będzie pyszną przekąską na każdą okazję.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

Na ciasto:

  • 125g mąki
  • 60ml letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 1 czerwona cebula- pokrojona w cienkie pierścienie
  • odrobina czerwonego wina do smaku
  • 1 łyżka Przyprawy meksykańskiej MOLE
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 kawałki wołowiny- smażone
  • 1 papryka- pokrojona w cienkie paski
  • kukurydza
  • 2 kawałki mozzarelli
  • płatki chili (opcjonalnie)

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. Z mąki, wody, soli i oleju wyrób gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut.
  2. Piekarnik rozgrzej do 250°C (góra/dół).
  3. Ciasto podziel na 2 równe części, cienko rozwałkuj na posypanym mąką blacie, a następnie umieść na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
  4. Cebulę podsmaż, deglasuj czerwonym winem do smaku i wymieszaj z Przyprawą meksykańską- MOLE.
  5. Dodaj pomidory i polej ciasto powstałym sosem, zostawiając wolne brzegi.
  6. Dodaj resztę składników równomiernie na ciasto i piecz w nagrzanym piekarniku przez 10 minut lub kiedy brzegi ciasta będą zarumienione.

Dodaj komentarz