TARTÉ FLAMBEE / FLAMMUCHEN Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ
LOŚĆ PORCJI: 2 porcje PRZYGOTOWANIE: 25 + 30 minut
Czy słyszeliście o niemieckim Flamkuchen lub francuskim tarte flambée? To tradycyjny alzacki podpłomyk z ciasta chlebowego z różnymi dodatkami. Rozsmakuj się w pysznej tarte flambée z pomidorami i mozzarellą, idealnej na lekki lunch lub kolację. Ten prosty przepis wymaga niewiele czasu i wysiłku. Spróbuj naszego wegetariańskiego przepisu lub innych wariacji tego znanego podpłomyka, np. z Flammuchen z Łososiem, Flammkuchen z Wołowiną lub Flammkuchen z Chorizo, Pesto i Oliwkami.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 125g mąki
- 60ml letniej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka Przyprawy Sycylijskiej
- 2 kuli mozzarelli
- kilka pomidorów koktajlowych- przekrojonych w pół
- świeża bazylia
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Z mąki, wody, soli i oleju wyrób gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 250°C (góra/dół).
- Ciasto podziel na 2 równe części, cienko rozwałkuj na posypanym mąką blacie, a następnie umieść na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
- Pomidory z puszki podgrzej i dodaj 1 łyżkę Przyprawy Sycylijskiej. Sos rozsmaruj po cieście, zostawiając wolne brzegi, posyp mozzarellą i pomidorami koktajlowymi.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut lub do momentu aż brzegi ciasta się zarumienią.
- Przed podaniem udekoruj bazylią.