TARTÉ FLAMBEE / FLAMMUCHEN Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Flammkuchen z pomidorami i mozzarellą

LOŚĆ PORCJI: 2 porcje           PRZYGOTOWANIE: 25 + 30 minut

Czy słyszeliście o niemieckim Flamkuchen lub francuskim tarte flambée? To tradycyjny alzacki podpłomyk z ciasta chlebowego z różnymi dodatkami. Rozsmakuj się w pysznej tarte flambée z pomidorami i mozzarellą, idealnej na lekki lunch lub kolację. Ten prosty przepis wymaga niewiele czasu i wysiłku. Spróbuj naszego wegetariańskiego przepisu lub innych wariacji tego znanego podpłomyka, np. z Flammuchen z Łososiem, Flammkuchen z Wołowiną lub Flammkuchen z Chorizo, Pesto i Oliwkami.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

Na ciasto:

  • 125g mąki
  • 60ml letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  •  1 łyżka Przyprawy Sycylijskiej
  • 2 kuli mozzarelli
  • kilka pomidorów koktajlowych- przekrojonych w pół
  • świeża bazylia

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. Z mąki, wody, soli i oleju wyrób gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut.
  2. Piekarnik rozgrzej do 250°C (góra/dół).
  3. Ciasto podziel na 2 równe części, cienko rozwałkuj na posypanym mąką blacie, a następnie umieść na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
  4. Pomidory z puszki podgrzej i dodaj  1 łyżkę Przyprawy Sycylijskiej. Sos rozsmaruj po cieście, zostawiając wolne brzegi, posyp mozzarellą i pomidorami koktajlowymi.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut lub do momentu aż brzegi ciasta się zarumienią.
  6. Przed podaniem udekoruj bazylią.

PRODUKTY WAJOS UŻYTE W PRZEPISIE:

PRZYPRAWA SYCYLIJSKA

23.00 

Dodaj komentarz