Idealny przepis dla wszystkich miłośników szparagów. Dzięki temu przepisowi, sam zrobisz sos holenderski szybko i łatwo.
ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
2 porcje 10 minut
Składniki:
- 600g szparagów (dowolnych)
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnego bulionu szparagowego lub innego bulionu warzywnego
- ½ łyżeczki Dipu Cafe de Paris lub Dipu Patatas Bravas
- 90ml Oleju Rzepakowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól/pieprz
Przygotowanie:
- Najpierw ubij żółtko z bulionem szparagowym/warzywnym i wybranym Dipem w kąpieli wodnej o temp. Mniej więcej 70 ° C za pomocą trzepaczki, aż uzyskasz kremową konsystencję.
- Następnie zdejmij z ognia i bardzo powoli dodawaj olej rzepakowy i mieszaj ciągle trzepaczką do uzyskania konsystencji kremowego sosu.
- Teraz dopraw sokiem z cytryny i przyprawami. Podawaj z ugotowanymi szparagami lub z gotowanymi ziemniakami (wtedy przygotuj sos holenderski z użyciem Dipu Patatas Bravas).