Soczysta polędwica wieprzowa w połączeniu z zielonymi warzywami i świeżymi ziołami. Połączenie, które jest zawsze odpowiednia i smaczne.

ILOŚĆ PORCJI                PRZYGOTOWANIE

 2 porcje                                     15 minut

Składniki:

  • 500g zielonych szparagów
  • 1 polędwica wieprzowa- pokrojona na kawałki
  • 1 pęczek rzodkiewki- poćwiartowane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Sitia-Kreta
  • 1 garść mieszanki ziół (np. czosnku niedźwiedziego, młodego mniszka lekarskiego i pokrzywy)
  • 2 dymki- pokrojone w krążki
  • 2 łyżeczki Dipu Cafe de Paris
  • 2 łyżki orzeszków Pini lub pestek słonecznika (uprażonych)
  • Sól/pieprz
  • Majonez
  • Jogurt

 

Przygotowanie:

  1. Najpierw umyj szparagi, obierz jedną trzecią dolnej części i odetnij zdrętwiałe końcówki.
  2. Następnie odetnij listki rzodkiewki i grubo posiekaj razem z ziołami.
  3. Polędwicę wieprzową obsmaż na patelni na oleju, dopraw solą i pieprzem i następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 150° C przez 10 minut (czas może się różnić w zależności od grubości polędwicy).
  4. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej szparagi na średnim ogniu przez około 3 minuty, mieszając.
  5. Następnie dodaj ćwiartki rzodkiewki i krążki cebuli i smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż szparagi będą al dente.
  6. Na koniec Café de Paris wymieszaj z łyżeczką ciepłej wody, dodaj 2 łyżeczki majonezu i kilka łyżeczek jogurtu naturalnego, dopraw solą, pieprzem i wyłóż wszystko na talerze. Posyp całość orzeszkami piniowymi.

PRODUKTY WAJOS UŻYTE W PRZEPISIE:

OLIWA Z OLIWEK SITIA- Grecka z Krety

24.00 180.00 

DIP CAFÉ DE PARIS

28.00 

Dodaj komentarz