Soczysta polędwica wieprzowa w połączeniu z zielonymi warzywami i świeżymi ziołami. Połączenie, które jest zawsze odpowiednia i smaczne.
ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
2 porcje 15 minut
Składniki:
- 500g zielonych szparagów
- 1 polędwica wieprzowa- pokrojona na kawałki
- 1 pęczek rzodkiewki- poćwiartowane
- 2 łyżki oliwy z oliwek Sitia-Kreta
- 1 garść mieszanki ziół (np. czosnku niedźwiedziego, młodego mniszka lekarskiego i pokrzywy)
- 2 dymki- pokrojone w krążki
- 2 łyżeczki Dipu Cafe de Paris
- 2 łyżki orzeszków Pini lub pestek słonecznika (uprażonych)
- Sól/pieprz
- Majonez
- Jogurt
Przygotowanie:
- Najpierw umyj szparagi, obierz jedną trzecią dolnej części i odetnij zdrętwiałe końcówki.
- Następnie odetnij listki rzodkiewki i grubo posiekaj razem z ziołami.
- Polędwicę wieprzową obsmaż na patelni na oleju, dopraw solą i pieprzem i następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 150° C przez 10 minut (czas może się różnić w zależności od grubości polędwicy).
- Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej szparagi na średnim ogniu przez około 3 minuty, mieszając.
- Następnie dodaj ćwiartki rzodkiewki i krążki cebuli i smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż szparagi będą al dente.
- Na koniec Café de Paris wymieszaj z łyżeczką ciepłej wody, dodaj 2 łyżeczki majonezu i kilka łyżeczek jogurtu naturalnego, dopraw solą, pieprzem i wyłóż wszystko na talerze. Posyp całość orzeszkami piniowymi.