Makaron z involtini z cielęciną, szynką parmeńską, podane z pysznym makaronem ze szparagami.
ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
4 porcje 45 minut
Składniki:
Na involtini:
- 2 gałązki szałwii
- 4 małe cienkie kotlety cielęce- rozbite
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 1 łyżeczka Mieszanki do Makaronu Pasta Blend
- 1 łyżka oliwy z oliwek (np. Sitia-Kreta)
- 75g marsali
- 100g bulionu cielęcego
- Sól/pieprz
- Worek do zamrażania, wykałaczki
Na makaron:
- 250g tagliatelle
- 125g zielonych szparagów
- 125g białych szparagów
- 1 mały ząbek czosnku- drobno posiekany
- ½ suszonej papryczki chili- posiekanej
- ½ pęczka natki pietruszki- posiekanej
- Sól/pieprz
Przygotowanie:
- Najpierw dopraw mięso cielęce solą, pieprzem i przyprawą do makaronu Pasta Blend, na każdym kawałku połóż plaster szynki i dwa liście szałwii.
- Następnie zwiń mięso w roladki, zepnij wykałaczkami i na rozgrzanej patelni na oleju obsmaż krótko z każdej ze stron.
- Teraz zdeglasuj winem Marsala, doprowadź do wrzenia i zredukuj do połowy.
- Na końcu dodaj bulion, doprowadź do wrzenia i duś roladki na niewielkim ogniu. W tym czasie przygotuj makaron.
- Ugotuj tagliatelle według instrukcji na opakowaniu (al dante). Odłóż 150ml wody z makaronu i odcedź makaron.
- W międzyczasie umyj i osusz szparagi, odetnij twarde końcówki i pokrój na trzy części.
- Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej kawałki szparagów przez około 10 minut.
- Na osobnej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim czosnek (około 1 minutę).
- Teraz dodaj łyżeczkę Mieszanki do Makaronu Pasta Blend, kawałki chili, wodę z makaronu i krótko zagotuj.
- Wyjmij involtini (roladki) z bulionu, dodaj ten bulion do sosu i na koniec dodaj pietruszkę i tagliatelle. Dopraw solą i pieprzem.
- Wyłóż przygotowany makaron na talerze i na to ułóż involtini.