Makaron z involtini z cielęciną, szynką parmeńską, podane z pysznym makaronem ze szparagami.

ILOŚĆ PORCJI                PRZYGOTOWANIE

 4 porcje                                     45 minut

Składniki:

Na involtini:

  • 2 gałązki szałwii
  • 4 małe cienkie kotlety cielęce- rozbite
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 1 łyżeczka Mieszanki do Makaronu Pasta Blend
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (np. Sitia-Kreta)
  • 75g marsali
  • 100g bulionu cielęcego
  • Sól/pieprz
  • Worek do zamrażania, wykałaczki

Na makaron:

  • 250g tagliatelle
  • 125g zielonych szparagów
  • 125g białych szparagów
  • 1 mały ząbek czosnku- drobno posiekany
  • ½ suszonej papryczki chili- posiekanej
  • ½ pęczka natki pietruszki- posiekanej
  • Sól/pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Najpierw dopraw mięso cielęce solą, pieprzem i przyprawą do makaronu Pasta Blend, na każdym kawałku połóż plaster szynki i dwa liście szałwii.
  2. Następnie zwiń mięso w roladki, zepnij wykałaczkami i na rozgrzanej patelni na oleju obsmaż krótko z każdej ze stron.
  3. Teraz zdeglasuj winem Marsala, doprowadź do wrzenia i zredukuj do połowy.
  4. Na końcu dodaj bulion, doprowadź do wrzenia i duś roladki na niewielkim ogniu. W tym czasie przygotuj makaron.
  5. Ugotuj tagliatelle według instrukcji na opakowaniu (al dante). Odłóż 150ml wody z makaronu i odcedź makaron.
  6. W międzyczasie umyj i osusz szparagi, odetnij twarde końcówki i pokrój na trzy części.
  7. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej kawałki szparagów przez około 10 minut.
  8. Na osobnej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim czosnek (około 1 minutę).
  9. Teraz dodaj łyżeczkę Mieszanki do Makaronu Pasta Blend, kawałki chili, wodę z makaronu i krótko zagotuj.
  10. Wyjmij involtini (roladki) z bulionu, dodaj ten bulion do sosu i na koniec dodaj pietruszkę i tagliatelle. Dopraw solą i pieprzem.
  11. Wyłóż przygotowany makaron na talerze i na to ułóż involtini.

PRODUKTY WAJOS UŻYTE W PRZEPISIE:

OLIWA Z OLIWEK SITIA- Grecka z Krety

24.00 180.00 

Dodaj komentarz