Wypróbuj nasz przepis na Tonnato ze szparagami. Świeże, białe szparagi udekorowanie kremem z tuńczyka to całkiem nowe doznania smakowe. Jako dodatek można podawać z roszponką z serem feta i orzechami włoskimi.

ILOŚĆ PORCJI                PRZYGOTOWANIE

2 porcje                           30 minut

Składniki:

  • 500g białych szparag
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym- odsączyć
  • 150g Crème fraîche (lub kwaśnej śmietany)
  • 4 łyżki Oliwy z oliwek z Trawą Cytrynową
  • 30g rukoli
  • 1 łyżka kaparów
  • Sól/pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Odetnij twarde końcówki szparag (ok. 1cm) i obierz.
  2. Ugotuj szparagi we wrzącej, posolonej wodzie al dente, odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Przekrój szparagi w poprzek i wzdłuż na pół i umieść na dużym półmisku.
  4. Teraz pora na sos: w wysokim pojemniku umieść tuńczyka, dodaj crème fraiche i oliwę z Trawą Cytrynową i zmiksuj wszystko blenderem ręcznym.
  5. Powstały krem z tuńczyka dopraw solą, sokiem z cytryny i szczyptą cukru.
  6. Teraz rozłóż na talerzach krem, na krem szparagi, posyp pieprzem, następnie dodaj kapary, rukolę i gotowe.

PRODUKTY WAJOS UŻYTE W PRZEPISIE:

OLIWA Z OLIWEK Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ

21.00 160.00 

Dodaj komentarz