Wypróbuj nasz przepis na Tonnato ze szparagami. Świeże, białe szparagi udekorowanie kremem z tuńczyka to całkiem nowe doznania smakowe. Jako dodatek można podawać z roszponką z serem feta i orzechami włoskimi.
ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
2 porcje 30 minut
Składniki:
- 500g białych szparag
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym- odsączyć
- 150g Crème fraîche (lub kwaśnej śmietany)
- 4 łyżki Oliwy z oliwek z Trawą Cytrynową
- 30g rukoli
- 1 łyżka kaparów
- Sól/pieprz
Przygotowanie:
- Odetnij twarde końcówki szparag (ok. 1cm) i obierz.
- Ugotuj szparagi we wrzącej, posolonej wodzie al dente, odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
- Przekrój szparagi w poprzek i wzdłuż na pół i umieść na dużym półmisku.
- Teraz pora na sos: w wysokim pojemniku umieść tuńczyka, dodaj crème fraiche i oliwę z Trawą Cytrynową i zmiksuj wszystko blenderem ręcznym.
- Powstały krem z tuńczyka dopraw solą, sokiem z cytryny i szczyptą cukru.
- Teraz rozłóż na talerzach krem, na krem szparagi, posyp pieprzem, następnie dodaj kapary, rukolę i gotowe.