Pyszny, wiosenny makaron ze szparagami, który możesz podawać z piersią z kurczaka.

 

ILOŚĆ PORCJI                PRZYGOTOWANIE

 2 porcje                                     25 minut

 

Składniki:

Na makaron

Na sos

 

Przygotowanie:

  1. Najpierw ugotuj makaron we wrzącej, osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu.
  2. Następnie umyj szparagi, odetnij zdrętwiałe końcówki i pokrój na kawałki.
  3. Teraz ugotuj je w osolonej wodzie razem z cukrem i 1 łyżką soku z cytryny przez około 5 minut.
  4. W międzyczasie koperek oskub z łodyg i połowę koperku wymieszaj trzepaczką z miodem, musztardą, 1 łyżką soku z cytryny, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  5. Następnie odcedź szparagi i makaron, przelej zimną wodą, wymieszaj z sosem miodowo-musztardowym i marynuj przez około 10 minut.
  6. W tym czasie na rozgrzanym oleju usmaż piersi z kurczaka, dopraw solą i pieprzem.
  7. Zdejmij z patelni, pokrój w cienkie paski, wymieszaj z musztardą cytrynową z tymiankiem, wymieszaj z makaronem i szparagami i Lollo Rosso.
  8. Następnie ułóż na talerzach i posyp pozostałym koperkiem.

Dodaj komentarz