Pyszny, wiosenny makaron ze szparagami, który możesz podawać z piersią z kurczaka.
ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
2 porcje 25 minut
Składniki:
Na makaron
- 150g Makaronu Papillon Multicolore- Motylki
- 250g zielonych szparagów
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50g Lollo Rosso (sałata czerwonolistna)- oskubanej na małe kawałki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka Musztardy Cytrynowej z Tymiankiem
Na sos
- 1/2 pęczka koperku
- 75 ml miodu płynnego
- 1 łyżeczko soku z cytryny
- 40g Musztardy Cytrynowej z Tymiankiem
- Sól/pieprz
Przygotowanie:
- Najpierw ugotuj makaron we wrzącej, osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu.
- Następnie umyj szparagi, odetnij zdrętwiałe końcówki i pokrój na kawałki.
- Teraz ugotuj je w osolonej wodzie razem z cukrem i 1 łyżką soku z cytryny przez około 5 minut.
- W międzyczasie koperek oskub z łodyg i połowę koperku wymieszaj trzepaczką z miodem, musztardą, 1 łyżką soku z cytryny, a następnie dopraw solą i pieprzem.
- Następnie odcedź szparagi i makaron, przelej zimną wodą, wymieszaj z sosem miodowo-musztardowym i marynuj przez około 10 minut.
- W tym czasie na rozgrzanym oleju usmaż piersi z kurczaka, dopraw solą i pieprzem.
- Zdejmij z patelni, pokrój w cienkie paski, wymieszaj z musztardą cytrynową z tymiankiem, wymieszaj z makaronem i szparagami i Lollo Rosso.
- Następnie ułóż na talerzach i posyp pozostałym koperkiem.