Filet rybny na puree to proste i lekkie danie, które jest klasycznym połączeniem ryby i warzyw na każdą okazję. Szlachetna oliwa z oliwek z Bazylią nadaje potrawie włoski charakter i dlatego można ją łączyć z innymi daniami kuchni śródziemnomorskiej.

ILOŚĆ PORCJI                PRZYGOTOWANIE

 2 porcje                                     25 minut

 

Składniki:

  • 2 filety rybne (np. z dorsza)
  • 200g groszku mrożonego- rozmrozić
  • ½ pęczka bazylii
  • ½ cytryny
  • 250g szparagów
  • Oliwa z oliwek z Bazylią
  • Sól/pieprz
  • Folia aluminiowa

 

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej na 180°C na funkcję góra-dół.
  2. W międzyczasie polej oliwą z oliwek z Bazylią naczynie żaroodporne, ułóż filety rybne, dopraw solą i pieprzem. Przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku przez 10-20 minut.
  3. Szparagi obierz, odetnij zdrętwiałe końcówki i ugotuj al dente w osolonej wodzie, następnie trzymaj w cieple, żeby nie ostygły. Podobnie ugotuj groszek w osolonej wodzie przez 5-8 minut.
  4. Odłóż jedną szklankę wody z groszku i odcedź. Zmiksuj groszek z 5 łyżkami Oliwy z oliwek z Bazylią i kilkoma listkami bazylii, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Powoli wlewaj wodę z gotowania, aż do uzyskania pożądanej przez Ciebie konsystencji puree.
  5. Ułóż wszystko na talerzu, skrop jeszcze odrobiną Oliwy z oliwek z Bazylią i ciesz się smakiem.

PRODUKTY WAJOS UŻYTE W PRZEPISIE:

OLIWA Z OLIWEK Z BAZYLIĄ

21.00 160.00 

Dodaj komentarz