Filet rybny na puree to proste i lekkie danie, które jest klasycznym połączeniem ryby i warzyw na każdą okazję. Szlachetna oliwa z oliwek z Bazylią nadaje potrawie włoski charakter i dlatego można ją łączyć z innymi daniami kuchni śródziemnomorskiej.
ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
2 porcje 25 minut
Składniki:
- 2 filety rybne (np. z dorsza)
- 200g groszku mrożonego- rozmrozić
- ½ pęczka bazylii
- ½ cytryny
- 250g szparagów
- Oliwa z oliwek z Bazylią
- Sól/pieprz
- Folia aluminiowa
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej na 180°C na funkcję góra-dół.
- W międzyczasie polej oliwą z oliwek z Bazylią naczynie żaroodporne, ułóż filety rybne, dopraw solą i pieprzem. Przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku przez 10-20 minut.
- Szparagi obierz, odetnij zdrętwiałe końcówki i ugotuj al dente w osolonej wodzie, następnie trzymaj w cieple, żeby nie ostygły. Podobnie ugotuj groszek w osolonej wodzie przez 5-8 minut.
- Odłóż jedną szklankę wody z groszku i odcedź. Zmiksuj groszek z 5 łyżkami Oliwy z oliwek z Bazylią i kilkoma listkami bazylii, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Powoli wlewaj wodę z gotowania, aż do uzyskania pożądanej przez Ciebie konsystencji puree.
- Ułóż wszystko na talerzu, skrop jeszcze odrobiną Oliwy z oliwek z Bazylią i ciesz się smakiem.