Warzywa z pewnością znajdą się na talerzy każdego w sezonie szparagowym. Ale czy wiesz, że możesz przygotować szparagi w piekarniku? W tym właśnie przepisie wytłumaczymy jak to zrobić. A jak szparagi to koniecznie wypróbuj naszego przepisu na pyszny sos holenderski.
ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
4 porcje 20 minut
Składniki:
- 700g zielonych szparagów
- 6 łyżek Oliwy z oliwek Hiszpańskiej
- Sól/pieprz
- 50g płatków migdałów
- 1 łyżka Przyprawy Chimi Churri
- 2 łyżki kaparów- odsączonych
- 1 mały pęczek koperku- grubo posiekany
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200° C.
- Szparagi umyj i odetnij zdrętwiałe końcówki (ok 1-2 cm).
- Ułóż szparagi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dopraw 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez 10-12 minut.
- Płatki migdałów upraż na 2 łyżkach oliwy z oliwek na złoty kolor. Na koniec dodaj Przyprawę Chimi Churri i króciutko podsmaż.
- Wyjmij szparagi z piekarnika i posyp migdałami wymieszanymi z przyprawą Chimi Churri.
- Pozostałe 2 łyżki oliwy rozgrzej na dużym ogniu i podsmaż na niej krótko kapary, aż się otworzą. Wyjmij kapary, odsącz i ułóż na szparagach. Całość posyp koperkiem. Smacznego!