Warzywa z pewnością znajdą się na talerzy każdego w sezonie szparagowym. Ale czy wiesz, że możesz przygotować szparagi w piekarniku? W tym właśnie przepisie wytłumaczymy jak to zrobić. A jak szparagi to koniecznie wypróbuj naszego przepisu na pyszny sos holenderski.

ILOŚĆ PORCJI                PRZYGOTOWANIE

 4 porcje                                     20 minut

Składniki:

 

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200° C.
  2. Szparagi umyj i odetnij zdrętwiałe końcówki (ok 1-2 cm).
  3. Ułóż szparagi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dopraw 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez 10-12 minut.
  4. Płatki migdałów upraż na 2 łyżkach oliwy z oliwek na złoty kolor. Na koniec dodaj Przyprawę Chimi Churri i króciutko podsmaż.
  5. Wyjmij szparagi z piekarnika i posyp migdałami wymieszanymi z przyprawą Chimi Churri.
  6. Pozostałe 2 łyżki oliwy rozgrzej na dużym ogniu i podsmaż na niej krótko kapary, aż się otworzą. Wyjmij kapary, odsącz i ułóż na szparagach. Całość posyp koperkiem. Smacznego!

PRODUKTY WAJOS UŻYTE W PRZEPISIE:

OLIWA Z OLIWEK HISZPAŃSKA

22.00 160.00 

Dodaj komentarz