Owocowo- aromatyczne chutney z mango z serem feta lub kozim. Chutney z mango, pomarańczy, żurawiny i imbiru pasuje nie tylko do pikantnej, grillowanej fety, ale także do innych dań z grilla, takich jak łosoś czy kurczak.

 

ILOŚĆ PORCJI                PRZYGOTOWANIE

 2 porcje                                    60 + 30 minut

 

Składniki

Na ser:

  • 2 opakowania sera koziego/feta
  • 2 ząbki czosnku- drobno posiekane
  • 4 łyżki papryki w proszku
  • 80g miodu
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 100ml oleju
  • Sól/ pieprz

 

Na chutney z mango:

  • 1 mango- pokrojone w kostkę
  • ½ cebuli- pokrojonej w kostkę
  • Imbir- ok 1 cm
  • 30g żurawiny suszonej
  • ½ pomarańczy- sok
  • 60g cukru brązowego
  • ½ limonki- sok
  • 50ml octu jabłkowego
  • 1 papryczka peperoni- posiekana drobno
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 łyżka Musztardy Pomarańczowej z pieprzem Telichery

 

Przygotowanie:

  1. Aby przygotować chutney, wszystkie składniki na chutney zagotuj w rondlu, a następnie gotuj na małym ogniu przez około godzinę.
  2. W międzyczasie zamarynuj ser owczy: posiekany czosnek wymieszaj z papryką w proszku, miodem, curry w proszku, olej, sól i pieprz i zamarynuj w nim ser owczy/ feta, umieść w aluminiowej misce i dobrze usmaż na grillu.
  3. Usmażony ser podawaj w towarzystwie przygotowanego wcześniej sosu Chutney oraz opcjonalnie z grillowaną kromką chleba.

 

Dodaj komentarz