Owocowo- aromatyczne chutney z mango z serem feta lub kozim. Chutney z mango, pomarańczy, żurawiny i imbiru pasuje nie tylko do pikantnej, grillowanej fety, ale także do innych dań z grilla, takich jak łosoś czy kurczak.
ILOŚĆ PORCJI PRZYGOTOWANIE
2 porcje 60 + 30 minut
Składniki
Na ser:
- 2 opakowania sera koziego/feta
- 2 ząbki czosnku- drobno posiekane
- 4 łyżki papryki w proszku
- 80g miodu
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 100ml oleju
- Sól/ pieprz
Na chutney z mango:
- 1 mango- pokrojone w kostkę
- ½ cebuli- pokrojonej w kostkę
- Imbir- ok 1 cm
- 30g żurawiny suszonej
- ½ pomarańczy- sok
- 60g cukru brązowego
- ½ limonki- sok
- 50ml octu jabłkowego
- 1 papryczka peperoni- posiekana drobno
- 1 szczypta cynamonu
- 1 łyżka Musztardy Pomarańczowej z pieprzem Telichery
Przygotowanie:
- Aby przygotować chutney, wszystkie składniki na chutney zagotuj w rondlu, a następnie gotuj na małym ogniu przez około godzinę.
- W międzyczasie zamarynuj ser owczy: posiekany czosnek wymieszaj z papryką w proszku, miodem, curry w proszku, olej, sól i pieprz i zamarynuj w nim ser owczy/ feta, umieść w aluminiowej misce i dobrze usmaż na grillu.
- Usmażony ser podawaj w towarzystwie przygotowanego wcześniej sosu Chutney oraz opcjonalnie z grillowaną kromką chleba.