GRILLOWANE SZPARAGI- RARYTAS WIOSENNEJ KUCHNI
Szparagi w ostatnich latach stały się jednym z popularniejszych warzyw i jedną z wiosennych gwiazd. Mają nie tylko mnóstwo wartości odżywczych, ale są też niskokaloryczne i wyśmienite w smaku. Spożywanie szparagów przynosi zatem wiele korzyści dla organizmu. Chociaż często podaje się je gotowane w wodzie, lub gotowane na parze, grillowanie szparagów zyskuje coraz większą popularność, co czyni je dobrą alternatywą dla tradycyjnego gotowania szparagów. W tym wpisie dowiesz się jak grillować zielone i białe szparagi za pomocą odpowiednich preparatów i technik, aby cieszyć się smacznym i zdrowym daniem odpowiednim dla wegetarian i wegan.
RÓŻNICE MIĘDZY SZPARAGAMI BIAŁYMI I ZIELONYMI
Zanim przejdziemy do grillowania, ważne jest, aby zrozumieć różnice między zielonymi i białymi szparagami. Zielone szparagi wyrastają z ziemi i stają się zielone pod wpływem światła. Mają silniejszy smak i twardszą konsystencję niż białe szparagi, które rosną całkowicie pod ziemią, dzięki czemu zachowują swój blady kolor. Są tym samym również delikatniejsze i łagodniejsze w smaku.
PRZYGOTOWANIE ZIELONYCH I BIAŁYCH SZPARAGÓW DO GRILLOWANIA
Staranne przygotowanie ma kluczowe znaczenie dla obu rodzajów szparagów. W przypadku zielonych szparagów należy odciąć ok 1cm zdrętwiałych końcówek, obrać dolną część szparagów (wystarczy jedna trzecia) i opłukać pod bieżącą wodą. Białe szparagi należy natomiast dokładnie obrać całe przed grillowaniem, aby usunąć włóknistą warstwę zewnętrzną. Pamiętaj, aby obierać od główek w kierunku końca i przyciąć również końcówki. Następnie należy umyć dokładnie, aby usunąć wszelkie pozostałości.
MARYNOWANIE SZPARAGÓW
Zamarynuj szparagi przed grillowaniem, aby dodać im smaku. Aby uzyskać prostą marynatę, połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Można również dodać czosnek, zioła lub przyprawy do smaku. Alternatywnie możesz również przygotować pyszną marynatę z naszymi mieszankami przypraw. Pamiętaj, aby pozostawić szparagi co najmniej 30 minut przed grillowaniem, aby wchłonęły smak.
EKSPERYMENTY PODCZAS GRILLOWANIA SZPARAGÓW
Istnieje niezliczona ilość sposobów na urozmaicenie i udoskonalenie smaku grillowanych szparagów. Eksperymentuj z różnymi marynatami, przyprawami i ziołami, aby znaleźć swój ulubiony. Oto kilka naszych pomysłów:
- Użyj octu balsamicznego i syropu klonowego do słodko-kwaśnej marynaty
- Dodaj świeże zioła, takie jak, rozmaryn, tymianek lub bazylia, do marynaty lub posyp zaraz przed podaniem
- Dopraw szparagi mieszankami przypraw, takimi jak Cajun, Curry lub śródziemnomorska mieszanka przypraw, aby uzyskać międzynarodowy akcent
- Lub stwórz pyszną marynatę z naszymi przyprawami: po prostu wymieszaj 4 łyżki oleju/oliwy z 2 łyżeczkami dowolnej mieszanki przypraw
- Również pyszne: sprawdź nasze warianty na vinaigrette do szparagów lub wyśmienity przepis na sos hollandaise
Więcej propozycji znajdziesz w aktualnościach: SEZON SZPARAGOWY
CO JEST WAŻNE PODCZAS GRILLOWANIA ZIELONYCH SZPARAGÓW?
Zasadniczo zielone szparagi można grillować szybciej i łatwiej niż białe szparagi. Aby to zrobić, rozgrzej grill na średniej mocy. Umieść zamarynowane szparagi bezpośrednio na ruszcie grilla lub na patelni grillowej. Uważaj, aby nie spadły przez ruszt grilla. Zielone szparagi grilluj przez około 5-7 minut, od czasu do czasu obracając, aż będą lekko rumiane, al dente i miękkie.
O CZYM NALEŻY PAMIĘTAĆ PODCZAS GRILLOWANIA BIAŁYCH SZPARAGÓW?
Ze względu na swoją grubą strukturę i delikatną konsystencję, białe szparagi są grillowane w inny sposób niż zielone. Aby grillować białe szparagi, zawiń zamarynowane szparagi w folię aluminiową, aby chronić je przed bezpośrednim działaniem ciepła i zapewnić równomierne upieczenie. Umieść owinięte w folię pęczki szparagów na rozgrzanym grillu i grilluj na średnim ogniu. Po około 15-20 minutach szparagi gotowe są do spożycia. Pamiętaj o obróceniu szparagów.
ALTERNATYWNA METODA: WSTĘPNE GOTOWANIE BIAŁYCH SZPARAGÓW
Niektórzy miłośnicy grilla wolą krótko zblanszować lub ugotować białe szparagi przed grillowaniem. Dzięki ten metodzie szparagi pozostaną miękkie i równomiernie ugotowane. Aby wstępnie ugotować szparagi, możesz je blanszować we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty lub gotować na parze przez 5-7 minut. Następnie zanurz szparagi w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Następnie możesz położyć je bezpośrednio na ruszcie grilla lub patelni grillowej i grillować przez około 5-7 minut, aż będą miękkie i lekko rumiane.
CO PASUJE DO GRILLOWANYCH SZPARAGÓW?
Grillowane szparagi mogą być podawane jako dodatek do dań lub jako danie główne. Połącz je z grillowaną rybą, mięsem lub innymi warzywami, aby uzyskać zbilansowany, zdrowy posiłek. Podawaj szparagi z plasterkiem cytryny i szczyptą soli morskiej, aby uzyskać świeży, rześki smak. Możesz również podawać szparagi z sosem holenderskim lub dipem jogurtowym, aby uzyskać kremowy akcent. Szparagi można również grillować owinięte bekonem.