Sezon szparagowy właśnie się rozpoczął!

Wiosna należy między innymi do tego przysmaku- do szparagów. Dlatego my również w naszym świecie przypraw i smakołyków mamy wyśmienite specjały, które idealnie będą współgrały z tymi zdrowymi warzywami. Przekonaj się sam i wypróbuj naszych produktów i przepisów, które sprawią, że Twoje ulubione dania ze szparagów będą jeszcze smaczniejsze, a wiosna tym samym stanie się Waszą ulubioną porą roku w kuchni.

Sezon szparagowy niestety nie trwa długo, dlatego warto zacząć tą pyszną kulinarną, szparagową przygodę właśnie teraz.

Miłego gotowania i próbowania.

Olej Rzepakowy

OLEJ RZEPAKOWY

Najlepszy olej rzepakowy, wzbogacony kremowym smakiem masłowym. Ten szwedzki klasyk można podgrzać do 230*C i smakuje wyśmienicie ze szparagami i makaronem. Jest również idealnym zamiennikiem masła do pieczenia, smażenia i delikatnych dressingów sałatkowych.

IDŹ DO PRODUKTU

 

Dip Cafe de Paris

 

DIP CAFÉ DE PARIS

Podawany, jako dip (sos) do warzyw, przekąsek, jako przyprawa do tarty, czy jako sos śmietanowy- nasz Dip Café de Paris to połączenie czosnku, wyselekcjonowanych ziół i przypraw, estragonu- typowo francuskie połączenie smaków. Szczególną atrakcją jest masło ziołowe Café de Paris.

IDŹ DO PRODUKTU

 

Przyprawa do Makaronu- z Parmezanem

PRZYPRAWA DO MAKARONU- z Parmezanem

Mieszanka przypraw łączy niepowtarzalny smak delikatnego parmezanu z wyselekcjonowanymi przyprawami i najlepszymi ziołami. W połączeniu z crème fraîche powstaje wspaniały dip, który uszlachetnia i uzupełnia różnorodne dania. Nasza wskazówka: jako sos śmietanowy z parmezanem do makaronu.

IDŹ DO PRODUKTU

 

 

Bruschetta z Dzikim Czosnkiem

BRUSCHETTA Z DZIKIM CZOSNKIEM

Starannie zbilansowana mieszanka ziół wzbogacona smakiem aromatycznego czosnku niedźwiedziego. Doskonała do chleba, mięsa, ryb i makaronów. Idealny wybór dla koneserów kuchni ziołowej.

IDŹ DO PRODUKTU

 

 

KREATYWNE WARIACJE SOSU HOLENDERSKIEGO

Krok 1– Jajko + Musztarda + Mieszanka Wajos + Sól/pieprz

Krok 2– Wymieszać w robocie kuchennym

Krok 3– Bardzo powoli dodawać Olej Rzepakowy, mieszając, do uzyskania kremowej masy

NASZE PROPOZYCJE

Mango Hollandaise: Bruschetta Mango + Musztarda Mango z Curry

Dziki Czosnek Hollandaise: Bruschetta z Dzikim Czosnkiem + Musztarda Chili

 Cafe de Paris Hollandaise: Dip Café de Paris + Musztarda Pomarańczowa

Parmezan Hollandaise: Mieszanka do Makaronu Pasta Blend + Musztarda Cytrynowa

 

Przepis na:

Kanapkę ze szparagami & awokado

Składniki dla 2 osób            Czas przygotowania: 20min

Składniki:

  • na chleb: 175g mąki pełnoziarnistej, 40g mąki pszennej typ 550, 15g otrębów owsianych, ½ kostki drożdży, szczypta cukru, 1 łyżeczka soli, 80ml letniej wody, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżka Bruschetty z Dzikim Czosnkiem
  • na kanapkę: 125g zielonych szparagów, 2-4 kromki chleba, ½ awokado, 1 łyżka Oleju Rzepakowego, 40g jogurtu, 25g majonezu, 1 łyżeczka Dipu Café de Paris, suszone pomidory w oleju lub marynacie, czosnek, sól/pieprz

Przygotowanie: 

  1. Aby przygotować ciasto na chleb wymieszaj najpierw dwa rodzaje mąki i otręby owsiane w misce i uformuj na środku wgłębienie, w którym rozkruszysz drożdże. Dodaj cukier i 40ml wody, rozpuść w tej wodzie drożdże i dodaj wszystko do ciasta. Przed dodaniem pozostałych składników, przykryj ciasto i odłóż w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dodaj pozostałe składniki i ugniataj wszystko razem, uformuj kulę, miskę oprósz odrobiną mąki i ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie uformuj bochenek i wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C i umieść w nim żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Jak tylko upłynie 30 minut, posmaruj chleb wodą i piecz w piekarniku przez 30 minut- następnie odstaw do ostygnięcia.
  2. W międzyczasie możesz zacząć przygotowywać pyszny dodatek do chleba. Najpierw namocz Dip Café de Paris w wodzie i wymieszaj z jogurtem i majonezem. Szparagi obierz i przekrój na 3 części. Czosnek obierz i posiekaj. Na oleju rzepakowym podsmaż szparagi z czosnkiem, aż będą miękkie. Awokado obierz, przekrój w pół i wyjmij pestkę tak aby można je było pokroić w cienkie plasterki.
  3. Ostygnięty chleb pokrój w kromki, posmaruj przygotowanym wcześniej Dipem Café de Paris, wyłóż szparagi na kanapki, potem awokado i suszone pomidory. Dopraw wszystko solą i pieprzem i gotowe!

 

WIĘCEJ PRZEPISÓW ZE SZPARAGAMI W ROLI GŁÓWNEJ:

 

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ NASZE WYŚMIENITE SOSY SAŁATKOWE DO SZPARAGÓW:

Winegret do Saparagów

Dodaj komentarz