GLAZUROWANE MARCHEWKI
ILOŚĆ PORCJI: 4 porcje PRZYGOTOWANIE: 10 + 20minut
Nasz przepis na marchewki glazurowane miodem z nutami pomarańczy i rozmarynu są idealnym dodatkiem do dań lub świetną przekąską. Słodka nuta miodu z aromatycznym rozmarynem tworzą harmonijne połączenie z marchewką. To bardzo łatwy w przygotowaniu przepis, który zachwyci Ciebie i Twoich gości.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki Oliwy z oliwek EVOO
- 500g marchewki- obranej i pokrojonej w słupki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki Dressingu Pomarańczowego z Rozmarynem
- sól i pieprz do smaku
- wybrane zioła do dekoracji
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę EVOO, wrzuć pokrojone w słupki marchewki i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż lekko się zarumienią, około 5 minut.
- Do marchewki dodaj miód i dobrze wymieszaj.
- Przykryj patelnię i duś marchewki przez 10-15 minut, aż będą miękkie i lekko glazurowane. Mieszaj od czasu do czasu, żeby nie przypalić.
- Nastepnie dodaj Dressing i dopraw solą i pieprzem.
- Glazurowaną marchewkę podawaj z wybranymi ziołami jako pyszny dodatek do dań mięsnych lub jako opcję wegetariańską z ryżem albo komosą ryżową.