SHAKSHUKA Z PRZYPRAWĄ SYCYLIJSKĄ

Szakszuka z Przyprawą Sycylijską

ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje             PRZYGOTOWANIE: 20 minut

Szakszuka to danie pochodzące z północnej Afryki, której głównym składnikiem są jajka w koszulce, aromatyczny sos pomidorowy i różne dodatki. To danie można przygotować na wiele sposobów. W naszym przepisie użyjemy jednej z naszych najpopularniejszych mieszanek ziół i przypraw- Przyprawy Sycylijskiej, która nada wyśmienity aromat potrawie. Szakszuka to pyszny pomysł na śniadanie lub szybki i obfity posiłek, gdy brakuje czasu.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek Sitia-Kreta
  • 1 średnia cebula- drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku- drobno posiekane
  • 1 czerwona papryka- oczyszczona z nasion i pokrojona w cienkie paseczki lub kostkę
  • 400g krojonych pomidorów (1 puszka)
  • 2 łyżki Przyprawy Sycylijskiej
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 jajka
  • świeża pietruszka lub kolendra do dekoracji

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż, mieszając od czasu do czasu, około 3 minuty, aż cebula się zarumieni.
  2. Wrzuć paski papryki i smaż kolejne 3 minuty, aż papryka lekko zmięknie.
  3. Dodaj pomidory pokrojone (świeże lub z puszki), 2 łyżki Przyprawy Sycylijskiej, sól i pieprz do smaku. Sos pomidorowy gotuj kilka minut, aż lekko zgęstnieje.
  4. Łyżką zrób  małe wgłębienia w sosie i do każdego wbij jajko. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozwól gotować się jajkom około 5-7 minut ( w zależności jaki stopień miękkości chcesz uzyskać).
  5. Gdy jajka uzyskają żądany stopień miękkości, ściąg patelnię z ognia i udekoruj świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
  6. Podawaj prosto z patelni lub rozłóż na talerze.

Dodaj komentarz