SHAKSHUKA Z PRZYPRAWĄ SYCYLIJSKĄ
ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje PRZYGOTOWANIE: 20 minut
Szakszuka to danie pochodzące z północnej Afryki, której głównym składnikiem są jajka w koszulce, aromatyczny sos pomidorowy i różne dodatki. To danie można przygotować na wiele sposobów. W naszym przepisie użyjemy jednej z naszych najpopularniejszych mieszanek ziół i przypraw- Przyprawy Sycylijskiej, która nada wyśmienity aromat potrawie. Szakszuka to pyszny pomysł na śniadanie lub szybki i obfity posiłek, gdy brakuje czasu.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki oliwy z oliwek Sitia-Kreta
- 1 średnia cebula- drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku- drobno posiekane
- 1 czerwona papryka- oczyszczona z nasion i pokrojona w cienkie paseczki lub kostkę
- 400g krojonych pomidorów (1 puszka)
- 2 łyżki Przyprawy Sycylijskiej
- sól i pieprz do smaku
- 4 jajka
- świeża pietruszka lub kolendra do dekoracji
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż, mieszając od czasu do czasu, około 3 minuty, aż cebula się zarumieni.
- Wrzuć paski papryki i smaż kolejne 3 minuty, aż papryka lekko zmięknie.
- Dodaj pomidory pokrojone (świeże lub z puszki), 2 łyżki Przyprawy Sycylijskiej, sól i pieprz do smaku. Sos pomidorowy gotuj kilka minut, aż lekko zgęstnieje.
- Łyżką zrób małe wgłębienia w sosie i do każdego wbij jajko. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozwól gotować się jajkom około 5-7 minut ( w zależności jaki stopień miękkości chcesz uzyskać).
- Gdy jajka uzyskają żądany stopień miękkości, ściąg patelnię z ognia i udekoruj świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
- Podawaj prosto z patelni lub rozłóż na talerze.