MOLE CHILI CON CARNE
ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje PRZYGOTOWANIE: 30+60 minut
Sos meksykański Mole i chili con carne to idealne połączenie. Mole to mieszanka przypraw z serca Meksyku, oznacza „mieszanka”, „mikstura” i łączy w sobie temperament tego kraju, a w połączeniu z delikatnym stekiem wołowym, fasolą, pomidorami i papryczką chili tworzy prawdziwą meksykańską ucztę.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
- 100g czerwonej cebuli- drobno posiekanej
- 1 ząbek czosnku- drobno posiekany
- 1 czerwona papryczka chili- drobno posiekana
- 1 łyżka Oliwy z oliwek Hiszpańskiej
- 175g tataru z polędwicy wołowej
- 250ml przecieru pomidorowego lub passaty
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2,5 łyżki Przyprawy Meksykańskiej MOLE
- 0,5 łyżki Dipu Patatas Bravas
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 250g jogurtu
- Sól, pieprz czarny mielony
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Papryczkę chili umyj, usuń nasiona i drobno pokrój.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę przez 3-4 minuty. Dodaj chili, czosnek, Przyprawę MOLE, Dip Patatas Bravas i smaż jeszcze przez minutę.
- Teraz dodaj tatar wołowy i smaż do momentu, aż mięso będzie gotowe. Dodaj przecier pomidorowy i duś na średnim ogniu przez 15 minut, kilkukrotnie mieszając. Dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym.
- Fasolę przełóż na sitko, opłucz, odcedź i dodaj do mięsa.