MOLE CHILI CON CARNE

Mole Chili con Carne

ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje             PRZYGOTOWANIE: 30+60 minut

 

Sos meksykański Mole i chili con carne to idealne połączenie. Mole to mieszanka przypraw z serca Meksyku, oznacza „mieszanka”, „mikstura” i łączy w sobie temperament tego kraju, a w połączeniu z delikatnym stekiem wołowym, fasolą, pomidorami i papryczką chili tworzy prawdziwą meksykańską ucztę.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

  • 100g czerwonej cebuli- drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku- drobno posiekany
  • 1 czerwona papryczka chili- drobno posiekana
  • 1 łyżka Oliwy z oliwek Hiszpańskiej
  • 175g tataru z polędwicy wołowej
  • 250ml przecieru pomidorowego lub passaty
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2,5 łyżki Przyprawy Meksykańskiej MOLE
  • 0,5 łyżki Dipu Patatas Bravas
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 250g jogurtu
  • Sól, pieprz czarny mielony

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Papryczkę chili umyj, usuń nasiona i drobno pokrój.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę przez 3-4 minuty. Dodaj chili, czosnek, Przyprawę MOLE, Dip Patatas Bravas i smaż jeszcze przez minutę.
  3. Teraz dodaj tatar wołowy i smaż do momentu, aż mięso będzie gotowe. Dodaj przecier pomidorowy i duś na średnim ogniu przez 15 minut, kilkukrotnie mieszając. Dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym.
  4. Fasolę przełóż na sitko, opłucz, odcedź i dodaj do mięsa.

Dodaj komentarz