POŻYWNY GULASZ ZIMOWY
ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje PRZYGOTOWANIE: 30+20 minut
Pyszny i pożywny zimowy gulasz idealny na chłodne, zimowe dni. Gulasz można podawać solo z pieczywem lub doskonale połączyć z innymi zimowymi potrawami.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
- 150g mięsa wołowego gulaszowego- pokrojonego w kostkę o wielkości ok 4cm
- Oliwa z oliwek EVOO
- 1 marchewka- pokrojona w kostkę
- 1 cebula- pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku- drobno posiekany
- Imbir- drobno posiekany, około 1cm
- 0,5 szczypty cynamonu
- 200ml bulionu wołowego
- 0,5 łyżeczki chili
- 0,5 puszki krojonych pomidorów w puszce
- 130g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka Przyprawy MOLE- Mexican Style
- 80g ziemniaków- pokrojonych w kostkę
- 0,5 puszki kukurydzy
- Pietruszka- natka
- Sól, pieprz
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- W dużym garnku na mocno rozgrzanym oleju podsmaż kostki mięsa wołowego ze wszystkich stron.
- Następnie dodaj marchewkę, cebulę, czosnek, imbir i podsmaż 2 minuty. Dopraw solą, pieprzem i cynamonem, następnie dodaj bulion wołowy i gotuj na wolnym ogniu.
- W międzyczasie w blenderze zmiksuj chili, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, a powstałą pastę, wraz z Przyprawą MOLE dodaj do gotującego się gulaszu.
- Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny, a około 20-30 minut przed końcem dodaj kukurydzę, ziemniaki i pietruszkę.
- Aromatyczny i rozgrzewający gulasz jest gotowy.
NASZA WSKAZÓWKA: gulasz podawaj z pieczywem lub z chrupiącymi plackami tortilli.