POŻYWNY GULASZ ZIMOWY

Gulasz Zimowy

 

ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje             PRZYGOTOWANIE: 30+20 minut

Pyszny i pożywny zimowy gulasz idealny na chłodne, zimowe dni. Gulasz można podawać solo z pieczywem lub doskonale połączyć z innymi zimowymi potrawami.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

  • 150g mięsa wołowego gulaszowego- pokrojonego w kostkę o wielkości ok 4cm
  • Oliwa z oliwek EVOO
  • 1 marchewka- pokrojona w kostkę
  • 1 cebula- pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku- drobno posiekany
  • Imbir- drobno posiekany, około 1cm
  • 0,5 szczypty cynamonu
  • 200ml bulionu wołowego
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 0,5 puszki krojonych pomidorów w puszce
  • 130g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka Przyprawy MOLE- Mexican Style
  • 80g ziemniaków- pokrojonych w kostkę
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • Pietruszka- natka
  • Sól, pieprz

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. W dużym garnku na mocno rozgrzanym oleju podsmaż kostki mięsa wołowego ze wszystkich stron.
  2. Następnie dodaj marchewkę, cebulę, czosnek, imbir i podsmaż 2 minuty. Dopraw solą, pieprzem i cynamonem, następnie dodaj bulion wołowy i gotuj na wolnym ogniu.
  3. W międzyczasie w blenderze zmiksuj chili, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, a powstałą pastę, wraz z Przyprawą MOLE dodaj do gotującego się gulaszu.
  4. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny, a około 20-30 minut przed końcem dodaj kukurydzę, ziemniaki i pietruszkę.
  5. Aromatyczny i rozgrzewający gulasz jest gotowy.

NASZA WSKAZÓWKA: gulasz podawaj z pieczywem lub z chrupiącymi plackami tortilli.

Dodaj komentarz