PIECZONE PLASTRY BAKŁAŻANA W SOSIE JOGURTOWYM

 

Pieczone Bakłażany w Sosie Jogurtowym

 

ILOŚĆ PORCJI:4 porcje             PRZYGOTOWANIE: 30 minut

Szukasz pysznego, wegetariańskiego przepisu z bakłażanem w roli głównej? W takim razie dobrze trafiłeś. Pieczone bakłażany są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale także niesamowicie pyszne. Panierka nadaje bakłażanom chrupiącą konsystencję, która doskonale komponuje się z delikatnym wnętrzem i kremowym sosem jogurtowym.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bakłażana pokrój w poprzek na plastry o grubości 2cm. W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, pieprz i sól i dodaj bakłażana i dobrze wymieszaj. Następnie rozłóż bakłażany na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku około 45 minut, aż będą ciemnobrązowe. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do lekkiego przestygnięcia.
  2. Aby przygotować sos wymieszaj dobrze Przyprawę Toskańską z jogurtem, skórką z limonki, odrobiną soli i pieprzu.
  3. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej masło i podsmaż migdały z 1 łyżką Przyprawy Toskańskiej, aż lekko się zarumienią.

Dodaj komentarz