PIECZONE PLASTRY BAKŁAŻANA W SOSIE JOGURTOWYM
ILOŚĆ PORCJI:4 porcje PRZYGOTOWANIE: 30 minut
Szukasz pysznego, wegetariańskiego przepisu z bakłażanem w roli głównej? W takim razie dobrze trafiłeś. Pieczone bakłażany są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale także niesamowicie pyszne. Panierka nadaje bakłażanom chrupiącą konsystencję, która doskonale komponuje się z delikatnym wnętrzem i kremowym sosem jogurtowym.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
- 3 duże bakłażany
- 4 łyżki oliwy z oliwek Toskańskiej IGP
- sól i pieprz
- 200g jogurtu greckiego
- Przyprawa Toskańska
- 1 limonka- 2 łyżki soku z cytryny i starta skórka
- 30g masła
- 30g płatków migdałów
- 40g nasion granatu
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Bakłażana pokrój w poprzek na plastry o grubości 2cm. W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, pieprz i sól i dodaj bakłażana i dobrze wymieszaj. Następnie rozłóż bakłażany na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku około 45 minut, aż będą ciemnobrązowe. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do lekkiego przestygnięcia.
- Aby przygotować sos wymieszaj dobrze Przyprawę Toskańską z jogurtem, skórką z limonki, odrobiną soli i pieprzu.
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzej masło i podsmaż migdały z 1 łyżką Przyprawy Toskańskiej, aż lekko się zarumienią.