ZAPIEKANKA Z BRUKSELEK Z ZIEMNIAKAMI I GRUYERE

Zapiekanka z Brukselek z ziemniakami i Gruyere

ILOŚĆ PORCJI: 4-6 porcji          PRZYGOTOWANIE: 60 minut

Pożywna zapiekanka z brukselki z ziemniakami i aromatycznym serem Gruyère to pyszny i sycący posiłek dla całej rodziny. Nasza Przyprawa Chimi-Churri w połączeniu z serem szwajcarskim tworzą harmonijne doznania smakowe.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

  • 500g brukselek- oczyszczonych i przekrojonych na pół
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 250ml mleka
  • 2 ząbki czosnku- drobno posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka Przyprawy Chimi-Churri
  • 250ml śmietany
  • 500g ziemniaków- obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
  • 150g sera Gruyère- startego

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C (termoobieg), a naczynie żaroodporne posmaruj masłem lub olejem.
  2. W garnku w osolonej wodzie blanszuj brukselki przez 4-5 minut, aż będą miękkie. Odcedź brukselkę i odłóż ją na bok.
  3. Na patelni na średnim ogniu rozpuść masło, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj, żeby powstała lekka zasmażka.
  4. Zmniejsz ogień do małego i stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aż powstanie gładki sos. Dodaj posiekane ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem, mieloną gałką muszkatołową i Przyprawą Chimi-Churri.
  5. Dodaj śmietanę i duś kolejne 2-3 minuty, aż lekko zgęstnieje.
  6. W przygotowanym naczyniu żaroodpornym ułóż pierwszą warstwę plastrów ziemniaków, posyp warstwą brukselki, polej sosem i posyp startym serem. Powtarzaj proces, aż do wykorzystania wszystkich składników. Pamiętaj aby na sam wierzch, ostatnią warstwę posypać serem Gruyère.
  7. Piecz zapiekankę w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a wierzch będzie złotobrązowy i chrupiący.
  8. Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut.

Dodaj komentarz