ZAPIEKANKA Z BRUKSELEK Z ZIEMNIAKAMI I GRUYERE
ILOŚĆ PORCJI: 4-6 porcji PRZYGOTOWANIE: 60 minut
Pożywna zapiekanka z brukselki z ziemniakami i aromatycznym serem Gruyère to pyszny i sycący posiłek dla całej rodziny. Nasza Przyprawa Chimi-Churri w połączeniu z serem szwajcarskim tworzą harmonijne doznania smakowe.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
- 500g brukselek- oczyszczonych i przekrojonych na pół
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 250ml mleka
- 2 ząbki czosnku- drobno posiekane
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka Przyprawy Chimi-Churri
- 250ml śmietany
- 500g ziemniaków- obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
- 150g sera Gruyère- startego
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzej do 180°C (termoobieg), a naczynie żaroodporne posmaruj masłem lub olejem.
- W garnku w osolonej wodzie blanszuj brukselki przez 4-5 minut, aż będą miękkie. Odcedź brukselkę i odłóż ją na bok.
- Na patelni na średnim ogniu rozpuść masło, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj, żeby powstała lekka zasmażka.
- Zmniejsz ogień do małego i stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aż powstanie gładki sos. Dodaj posiekane ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem, mieloną gałką muszkatołową i Przyprawą Chimi-Churri.
- Dodaj śmietanę i duś kolejne 2-3 minuty, aż lekko zgęstnieje.
- W przygotowanym naczyniu żaroodpornym ułóż pierwszą warstwę plastrów ziemniaków, posyp warstwą brukselki, polej sosem i posyp startym serem. Powtarzaj proces, aż do wykorzystania wszystkich składników. Pamiętaj aby na sam wierzch, ostatnią warstwę posypać serem Gruyère.
- Piecz zapiekankę w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a wierzch będzie złotobrązowy i chrupiący.
- Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut.