ŚWIĄTECZNA KRUSZONKA
ILOŚĆ PORCJI: 1 forma PRZYGOTOWANIE: 15+ 30 minut pieczenia
Wyśmienite crumble (kruszonka) już teraz w świątecznej wersji- z dodatkiem naszego Kremu Balsamicznego z Pikantną Śliwką. Zimowy klasyk o wspaniałym, pełnym smaku dojrzałych śliwek i uszlachetniony zimowymi przyprawami. Ten przepis to wspaniała uczta na święta, lub po prostu na mroźne, zimowe dni.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
- 600g jagód mieszanych, mrożonych
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 50g mąki ryżowej
- 50g płatków owsianych
- 50g ciasteczek korzennych
- 50g mielonych migdałów
- 70g cukru kokosowego (opcjonalnie- zwykłego)
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- Szczypta soli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki Kremu Balsamicznego z Pikantną Śliwką
- Lody waniliowe
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Najpierw gotuj jagody z syropem klonowym i miąższem z laski wanilii.
- Następnie wymieszaj skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody z ugotowanymi jagodami i wlej mieszaninę do naczynia żaroodpornego.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Z mąki ryżowej, płatków owsianych, ciasteczek korzennych, migdałów, oleju kokosowego, przyprawy korzennej, soli, cukru kokosowego i Kremu Balsamicznego Śliwkowego zagniataj kruszonkę, którą rozsmarowujemy na jagodach.
- Gotową kruszonkę piecz w piekarniku około 30 minut, aż kruszonka się zarumieni. Następnie posyp cukrem pudrem.
- Kruszonkę możesz zaserwować z lodami.