KULKI ORZECHOWE

Świąteczne Kulki orzechowe

ILOŚĆ PORCJI: ok 30 kulek            PRZYGOTOWANIE: 15+ 15 minut pieczenia

Orzechy to obowiązkowa pozycja w menu świątecznym.  Dlatego aby w pełni móc cieszyć się tym orzechowym smakiem, warto stworzyć słodki specjał z ich dodatkiem.  Ciesz się w pełni smakiem świąt z naszymi pysznymi orzechowymi kulkami.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

  • 120g orzechów włoskich
  • 120g mąki pszennej
  • 100ml Oleju z Orzechów Włoskich
  • 90g cukru palmowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta solu
  • 2 białka jaj
  • 200g kuwertury czekoladowej
  • Posiekane orzechy włoskie do dekoracji

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. Orzechy włoskie posiekaj, upraż na patelni, zmiel i wymieszaj z mąką, olejem z Orzechów Włoskich, cukrem palmowym, ekstraktem waniliowym, cynamonem i solą.
  2. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj.
  3. Teraz uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i piecz w piekarniku w 200°C przez około 10-15 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
  4. Kuwerturę rozpuść w kąpieli wodnej i na koniec oblej nią kulki i posyp orzechami włoskimi.
  5. Nasza wskazówka: Włóż kulki orzechowe do torebki, zrób kokardkę i obdaruj kogoś małym, słodkim upominkiem.

PRODUKTY WAJOS UŻYTE W PRZEPISIE:

OLEJ Z ORZECHÓW WŁOSKICH

18.00 130.00 

Dodaj komentarz