KULKI ORZECHOWE
ILOŚĆ PORCJI: ok 30 kulek PRZYGOTOWANIE: 15+ 15 minut pieczenia
Orzechy to obowiązkowa pozycja w menu świątecznym. Dlatego aby w pełni móc cieszyć się tym orzechowym smakiem, warto stworzyć słodki specjał z ich dodatkiem. Ciesz się w pełni smakiem świąt z naszymi pysznymi orzechowymi kulkami.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
- 120g orzechów włoskich
- 120g mąki pszennej
- 100ml Oleju z Orzechów Włoskich
- 90g cukru palmowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Szczypta cynamonu
- Szczypta solu
- 2 białka jaj
- 200g kuwertury czekoladowej
- Posiekane orzechy włoskie do dekoracji
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Orzechy włoskie posiekaj, upraż na patelni, zmiel i wymieszaj z mąką, olejem z Orzechów Włoskich, cukrem palmowym, ekstraktem waniliowym, cynamonem i solą.
- Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj.
- Teraz uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i piecz w piekarniku w 200°C przez około 10-15 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
- Kuwerturę rozpuść w kąpieli wodnej i na koniec oblej nią kulki i posyp orzechami włoskimi.
- Nasza wskazówka: Włóż kulki orzechowe do torebki, zrób kokardkę i obdaruj kogoś małym, słodkim upominkiem.