Sałatka Marchewkowa z trzema rodzajami kapusty i Sosem Sezamowym
ILOŚĆ PORCJI: 4 porcje PRZYGOTOWANIE: 15 minut pieczenia
Orzeźwiająca, chrupiąca sałatka, która zachwyca pysznym połączeniem marchewki i różnych rodzajów kapusty. Delikatny Winegret nadaje pyszny, azjatycki akcent. Świetnie sprawdzi się jak zdrowa przystawka, lekkie danie główne lub jako sałatka do raclette.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
- po 1 małej główce jarmużu, kapusty pekińskiej i baby Pak Choi
- 4 marchewki
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka Oleju z Prażonego Sezamu
- 2 łyżki Octu Jabłkowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku- rozdrobniony
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Jarmuż, kapustę pekińską i baby Pak Choi dokładnie umyj pod zimną wodą i pokrój w paski. wszystko dobrze odsącz z wody.
- Marchewkę obierz i pokrój w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw lub używając krajalnicy.
- Suchą patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Wrzuć nasiona sezamu a patelnię i smaż, ciągle mieszając przez około 2-3 minuty lub do momentu uzyskania złocistego koloru.
- Zdejmij patelnię z ognia i poczekaj, aż nasiona ostygną.
- W miseczce połącz Olej z Prażonego Sezamu, Ocet Jabłkowy, sos sojowy i rozdrobniony czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj, aby powstał jednolity dressing.
- W dużej salaterce wymieszaj pokrojone jarmuż, pak choi i pekińską oraz paski marchewki.
- Przygotowanym sosem polej warzywa i dokładnie wymieszaj. Rozmasuj lekko jarmuż, aby go lekko zmiękczyć.
- Na koniec posyp sałatkę prażonym sezamem.