Sałatka Marchewkowa z trzema rodzajami kapusty i Sosem Sezamowym

 

Salatka Marchewkowa

ILOŚĆ PORCJI: 4 porcje           PRZYGOTOWANIE: 15 minut pieczenia

Orzeźwiająca, chrupiąca sałatka, która zachwyca pysznym połączeniem marchewki i różnych rodzajów kapusty. Delikatny Winegret nadaje pyszny, azjatycki akcent. Świetnie sprawdzi się jak zdrowa przystawka, lekkie danie główne lub jako sałatka do raclette.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

  • po 1 małej główce jarmużu, kapusty pekińskiej i baby Pak Choi
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka Oleju z Prażonego Sezamu
  •  2 łyżki Octu Jabłkowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku- rozdrobniony

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jarmuż, kapustę pekińską i baby Pak Choi dokładnie umyj pod zimną wodą i pokrój w paski. wszystko dobrze odsącz z wody.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw lub używając krajalnicy.
  3. Suchą patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Wrzuć nasiona sezamu a patelnię i smaż, ciągle mieszając przez około 2-3 minuty lub do momentu uzyskania złocistego koloru.
  4. Zdejmij patelnię z ognia i poczekaj, aż nasiona ostygną.
  5. W miseczce połącz Olej z Prażonego Sezamu, Ocet Jabłkowy, sos sojowy i rozdrobniony czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj, aby powstał jednolity dressing.
  6. W dużej salaterce wymieszaj pokrojone jarmuż, pak choi i pekińską oraz paski marchewki.
  7. Przygotowanym sosem polej warzywa i dokładnie wymieszaj. Rozmasuj lekko jarmuż, aby go lekko zmiękczyć.
  8. Na koniec posyp sałatkę prażonym sezamem.

Dodaj komentarz