Sałatka z Batatów z burakami, kozim serem, figami i orzechami
ILOŚĆ PORCJI: 4 porcje PRZYGOTOWANIE: 15 minut
Pożywna sałatka na chłodne dni. Połączenie słodkich ziemniaków, buraków, kremowego koziego sera, słodkich fig i chrupiących orzechów włoskich sprawia, że ta sałatka to prawdziwa uczta. Tę sałatkę z Batatów możesz podawać również jako dodatek do raclette.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
- 200g batatów
- 1 burak
- 3 łyżki Oliwy Czosnkowej
- odrobina soli i pieprzu do smaku
- 2 cebule dymki
- 125g sera koziego
- orzechy włoskie
- 3 łyżki Kremu Balsamicznego z Fig & Daktyli
- 3 łyżki Dipu Orientalnego
- 60g szpinaku baby
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Bataty i buraka obierz i pokrój w kostkę o wielkości około 1cm.
- Piekarnik nagrzej do 200°C. Bataty i buraki połóż na blasze do pieczenia, dodaj odrobinę oliwy z oliwek i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Piecz warzywa w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, aż będą miękkie i złociste. Pamiętaj, aby co jakiś czas je obracać, aby równomiernie się zarumieniły.
- W międzyczasie cebulę dymkę pokrój w cienkie krążki, ser kozi w kostkę, a orzechy włoskie grubo posiekaj.
- W małej misce wymieszaj Oliwę Czosnkową, Krem balsamiczny z Czerwonych Pomarańczy i Dip Orientalny (lub inną mieszankę przypraw). Wszystko dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolity dressing.
- Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż lekko ostygną.
- W dużej misce połącz młody szpinak, pieczone warzywa, zieloną cebulę, ser kozi i posiekane orzechy włoskie.
- Przygotowanym dressingiem polej sałatkę i delikatnie wszystko wymieszaj, aż wszystkie składniki zostaną dobrze pokryte dressingiem.
- Sałatkę możesz podawać od razu lub przechowywać w lodówce.