Sałatka z Batatów z burakami, kozim serem, figami i orzechami

Sałatka z Batatów z burakie, serem kozim,figami

 

ILOŚĆ PORCJI: 4 porcje           PRZYGOTOWANIE: 15 minut

Pożywna sałatka na chłodne dni. Połączenie słodkich ziemniaków, buraków, kremowego koziego sera, słodkich fig i chrupiących orzechów włoskich sprawia, że ta sałatka to prawdziwa uczta. Tę sałatkę z Batatów możesz podawać również jako dodatek do raclette.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bataty i buraka obierz i pokrój w kostkę o wielkości około 1cm.
  2. Piekarnik nagrzej do 200°C. Bataty i buraki połóż na blasze do pieczenia, dodaj odrobinę oliwy z oliwek i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Piecz warzywa w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, aż będą miękkie i złociste. Pamiętaj, aby co jakiś czas je obracać, aby równomiernie się zarumieniły.
  4. W międzyczasie cebulę dymkę pokrój w cienkie krążki, ser kozi w kostkę, a orzechy włoskie grubo posiekaj.
  5. W małej misce wymieszaj Oliwę Czosnkową, Krem balsamiczny z Czerwonych Pomarańczy i Dip Orientalny (lub inną mieszankę przypraw). Wszystko dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolity dressing.
  6. Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż lekko ostygną.
  7. W dużej misce połącz młody szpinak, pieczone warzywa, zieloną cebulę, ser kozi i posiekane orzechy włoskie.
  8. Przygotowanym dressingiem polej sałatkę i delikatnie wszystko wymieszaj, aż wszystkie składniki zostaną dobrze pokryte dressingiem.
  9. Sałatkę możesz podawać od razu lub przechowywać w lodówce.

PRODUKTY WAJOS UŻYTE W PRZEPISIE:

OLIWA Z OLIWEK CZOSNKOWA

21.00 160.00 

KREM BALSAMICZNY NA BAZIE FIG & DAKTYLI

18.00 130.00 

Dodaj komentarz