WŁOSKIE TIRAMISU TRUSKAWKOWE

Truskawkowe Tiramisu

ILOŚĆ PORCJI: 6 porcji           PRZYGOTOWANIE: 30 minut

Przepis na owocowe tiramisu, łączące smak świeżych truskawek i serka mascarpone. Orzeźwiająca wersja włoskiego deseru, która jest idealna na lato. Wypróbuj również tego deseru na romantyczną kolację we dwoje.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

  • 300g biszkoptów
  • 500g truskawek
  • 250g mascarpone
  • 250ml bitej śmietany (możesz zrobić samemu bitą śmietanę ubijając 250ml śmietany kremówki 36% z łyżką cukru pudru)
  • 80g cukru
  • 1 łyżka Kremu Owocowego Truskawkowego z Rabarbarem
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250ml zimnej kawy
  • 2 łyżki kakao w proszku

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. Truskawki umyj i 250g z nich pokrój w plasterki. Pozostałe truskawki posłużą później do dekoracji.
  2. Do dużej miski włóż mascarpone, bitą śmietanę, krem owocowy z truskawką i rabarbarem, cukier i ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem ręcznym lub ubijaj, aż powstanie gładki krem.
  3. Do małej miski wlej zimną kawę. Maczaj biszkopty pojedynczo w kawie i układaj w naczyniu do pieczenia, misce deserowej lub kilku szklankach deserowych.
  4. Na warstwę biszkoptów rozsmaruj warstwę przygotowanego kremu, następnie rozłóż warstwę pokrojonych w plasterki truskawek.
  5. Warstwy powtarzaj, aż misa/ szklanki będą całkowicie wypełnione.
  6. Ostatnią warstwą powinien być krem z mascarpone.
  7. Truskawkowe tiramisu przykryj i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby stwardniało.
  8. Tuż przed podaniem wyjmij tiramisu z lodówki i posyp kakao. Pozostałe truskawki ułóż na wierzchu jako dekorację.

PRODUKTY WAJOS UŻYTE W PRZEPISIE:

KREM OWOCOWY Z TRUSKAWKĄ & RABARBAREM

19.00 140.00 

Dodaj komentarz