HAMBURGER
ILOŚĆ PORCJI: 4 porcje PRZYGOTOWANIE: 20 minut
Hamburger to danie bardzo proste w przygotowaniu, a zarazem można go przygotować na wiele różnych sposobów i dodać do niego składniki według własnego uznania. My przygotowaliśmy klasycznego burgera z naszym wyśmienitym sosem w stylu amerykańskim- Sosem Burger & Sandwich. Spróbuj koniecznie!
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
- 4 bułki do burgerów
- 400g mielonej wołowiny (najlepiej Rostbef lub Antrykot- powinien mieć około 20% tłuszczu)
- 1 łyżka Przyprawy RUB Barbecue
- 4 plastry sera Cheddar
- kilka liści sałaty masłowej lub lodowej
- 1 pomidor- pokrojony w cienkie plasterki
- 1 cebula czerwona- pokrojona w cienkie pierścienie
- 1 duży ogórek kiszony- pokrojony w plasterki
- 4 łyżki Sosu Burger & Sandwich
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej patelnię lub grilla do średnio-wysokiej temperatury. Bułki przekrój wzdłuż i lekko podsmaż, aż będą lekko chrupiące.
- Mieloną wołowinę dopraw łyżką Przyprawy RUB Barbecue i dobrze wymieszaj. Podziel masę na 4 równe części i uformuj kotlety. Pamiętaj, aby nie dociskać kotletów zbyt mocno, by zachowały soczystość.
- Grilluj kotlety po około 3-4 minuty z każdej ze stron. Po obróceniu kotleta na drugą stronę połóż plasterek sera Cheddar, aby się rozpuścił na mięsie. Gdy burgery się usmażą, a ser roztopi- zdejmij mięso z grilla.
- A teraz złóż burgery: na dolnej części bułki połóż liść sałaty, a następnie usmażone mięso. Rozłóż plasterki pomidora, krążki cebuli i plastry ogórka.
- Na każdego burgera połóż po łyżce sosu Burger & Sandwich i przykryj górną częścią bułki.
- Burgery podawaj np z frytkami i surówką.