PYSZNE TAJINE Z JELENIA Z CIECIERZYCĄ
ILOŚĆ PORCJI: 4 porcje PRZYGOTOWANIE: 45 minut
Tajine (Tadżin) to inaczej marokański gulasz przygotowywany najczęściej z jagnięciny z dodatkiem ciecierzycy i egzotycznych przypraw. Dzięki naszemu przepisowi odkryjesz smak marokańskiej kuchni i poznasz jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych na świecie. Daj się skusić na wyśmienite Tajine, które zachwyci Twoje podniebienie.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
Na Tajine
- 700g mięsa z jelenia- pokrojonego w 3cm kostkę ( możesz również użyć wołowiny lub jagnięciny)
- 2 ząbki czosnku- drobno posiekane
- 1 kawałek imbiru ok 3cm- startego na tarce
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren białego pieprzu
- 1 łyżeczka nitek szafranu
- 6 łyżek oliwy z oliwek EVOO
- 2 marchewki- pokrojone w plasterki
- 1 cebula- pokrojona w grubą kostkę
- 1 cytryna- pokrojona w plasterki
- 1 laska cynamonu
- 1 litr bulionu z dziczyzny
- 6 łyżek Kremu z Pikantną Śliwką
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 250g migdałów
- 1 łyżeczka soli
- 1 pęczek mięty- drobno posiekany
- 1 pęczek natki pietruszki
Na Tabouleh (sałatka z bulgurem):
- 250g kuskusu
- szczypta soli
- 250ml gorącej wody
- nasiona granatu z 1 granatu
- 1 średni ogórek
- 1/2 pęczka mięty
- 3 łyżki oliwy z oliwek EVOO
- 4 łyżki Kremu z Pikantną Śliwką
- sól i pieprz
- do dekoracji- liście mięty
Na Dip:
- 300g jogurtu naturalnego
- ogórek
- sól i pieprz
- 1/2 łyżki Kremu z Pikantną Śliwką
- 1/2 pęczka mięty- drobno posiekanej
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- Najpierw przygotuj mięso z jelenia i marynatę. W tym celu rozdrobnij w moździerzu czosnek i imbir wraz z kminem rzymskim, ziarnami pieprzu, szafranem i oliwą z oliwek. Teraz wymieszaj mięso z marynatą i równomiernie rozprowadź w specjalnym naczyniu zwanym również Tajine ( jeśli nie masz to użyj brytfanny) wraz z marchewką i cebulą i na wierzchu ułóż plasterki cytryny. Następnie w środek wbij laskę cynamonu, wypełnij bulionem z dziczyzny, aż wszystko zostanie całkowicie przykryte i dodaj Krem z Pikantną Śliwką.
- Teraz przykryj Tajine pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut. W międzyczasie, jeśli to konieczne, wlej odrobinę wody. Następnie dodaj ciecierzycę, w razie potrzeby uzupełnij niewielką ilością bulionu lub wody i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2o minut na nieco mniejszym ogniu. W międzyczasie na suchej patelni upraż migdały, a następnie je posiekaj.
- Gdy mięso będzie już miękkie, pozostaw otwartą pokrywkę i gotuj nadaj na wolnym ogniu, żeby nadmiar wody odparował i sos zgęstniał. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem oraz posyp miętą, natką pietruszki i uprażonymi wcześniej migdałami.
Przygotowanie Tabbouleh:
- Do garnka wlej około 250ml wrzącej wody, dodaj 250g kuskusu, dodaj szczyptę soli i pozostaw do napęcznienia na około 10 minut pod zamkniętą pokrywką. W międzyczasie obierz granat, średniej wielkości ogórek umyj i obierz w kostkę. Umyj 1/2 pęczka mięty, oderwij pozostałe liście i odłóż je na bok. Gdy kuskus ostygnie, dodaj ogórki, 3 łyżki oliwy z oliwek EVOO, 4 łyżki Kremu z Pikantną Śliwką, pestki granatu i miętę, dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Rozłóż na 4 salaterki i udekoruj pozostałymi liśćmi mięty.
Przygotowanie Dipu:
- Do miski włóż 300g jogurtu naturalnego, duży kawałek ogórka umyj, obierz, zetrzyj na tarce i dobrze odsącz na sitku i dodaj do jogurtu. Dopraw solą i pieprzem, dodaj 1/2 łyżki Kremu z Pikantną Śliwką i wymieszaj. Na wierzch posyp drobno posiekanymi liśćmi mięty.