PYSZNE TAJINE Z JELENIA Z CIECIERZYCĄ

Tajine Jelenia z Ciecierzycą

ILOŚĆ PORCJI: 4 porcje         PRZYGOTOWANIE: 45 minut

Tajine (Tadżin) to inaczej marokański gulasz przygotowywany najczęściej z jagnięciny z dodatkiem ciecierzycy i egzotycznych przypraw. Dzięki naszemu przepisowi odkryjesz smak marokańskiej kuchni i poznasz jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych na świecie. Daj się skusić na wyśmienite Tajine, które zachwyci Twoje podniebienie.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

Na Tajine

  • 700g mięsa z jelenia- pokrojonego w 3cm kostkę ( możesz również użyć wołowiny lub jagnięciny)
  • 2 ząbki czosnku- drobno posiekane
  • 1 kawałek imbiru ok 3cm- startego na tarce
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren białego pieprzu
  • 1 łyżeczka nitek szafranu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek EVOO
  • 2 marchewki- pokrojone w plasterki
  • 1 cebula- pokrojona w grubą kostkę
  • 1 cytryna- pokrojona w plasterki
  • 1 laska cynamonu
  • 1 litr bulionu z dziczyzny
  • 6 łyżek Kremu z Pikantną Śliwką
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 250g migdałów
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 pęczek mięty- drobno posiekany
  • 1 pęczek natki pietruszki

Na Tabouleh (sałatka z bulgurem):

Na Dip:

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. Najpierw przygotuj mięso z jelenia i marynatę. W tym celu rozdrobnij w moździerzu czosnek i imbir wraz z kminem rzymskim, ziarnami pieprzu, szafranem i oliwą z oliwek. Teraz wymieszaj mięso z marynatą i równomiernie rozprowadź w specjalnym naczyniu zwanym również Tajine ( jeśli nie masz to użyj brytfanny) wraz z marchewką i cebulą i na wierzchu ułóż plasterki cytryny. Następnie w środek wbij laskę cynamonu, wypełnij bulionem z dziczyzny, aż wszystko zostanie całkowicie przykryte i dodaj Krem z Pikantną Śliwką.
  2. Teraz przykryj Tajine pokrywką i gotuj  na średnim ogniu przez około 30 minut. W międzyczasie, jeśli to konieczne, wlej odrobinę wody. Następnie dodaj ciecierzycę, w razie potrzeby uzupełnij niewielką ilością bulionu lub wody i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2o minut na nieco mniejszym ogniu. W międzyczasie na suchej patelni upraż migdały, a następnie je posiekaj.
  3. Gdy mięso będzie już miękkie, pozostaw otwartą pokrywkę i gotuj nadaj na wolnym ogniu, żeby nadmiar wody odparował i sos zgęstniał. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem oraz posyp miętą, natką pietruszki i uprażonymi wcześniej migdałami.

Przygotowanie Tabbouleh:

  1. Do garnka wlej około 250ml wrzącej wody, dodaj 250g kuskusu, dodaj szczyptę soli i pozostaw do napęcznienia na około 10 minut pod zamkniętą pokrywką. W międzyczasie obierz granat, średniej wielkości ogórek umyj i obierz w kostkę. Umyj 1/2 pęczka mięty, oderwij pozostałe liście i odłóż je na bok. Gdy kuskus ostygnie, dodaj ogórki, 3 łyżki oliwy z oliwek EVOO, 4 łyżki Kremu z Pikantną Śliwką, pestki granatu i miętę, dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Rozłóż na 4 salaterki i udekoruj pozostałymi liśćmi mięty.

Przygotowanie Dipu:

  1. Do miski włóż 300g jogurtu naturalnego, duży kawałek ogórka umyj, obierz, zetrzyj na tarce i dobrze odsącz na sitku i dodaj do jogurtu. Dopraw solą i pieprzem, dodaj 1/2 łyżki Kremu z Pikantną Śliwką i wymieszaj. Na wierzch posyp drobno posiekanymi liśćmi mięty.

Dodaj komentarz