ZAPIEKANKA TORTELLINI Z SZYNKĄ I SOSEM ŚMIETANOWYM
ILOŚĆ PORCJI: 4 porcje PRZYGOTOWANIE: 45 minut
Przepis na pożywną i pyszną zapiekankę z tortellini to idealny włoski posiłek, który zachwyci Twoją rodzinę i gości. Typowe włoskie tortellini, delikatna szynka i kremowy sos śmietanowy to idealne połączenie, które będzie świetnym wyborem na przytulne wieczory i specjalne okazje. Delektuj się tym zapiekanym makaronem w stylu włoskim jak prosto z włoskiej restauracji.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
- 400g tortellini ( z nadzieniem serowym lub mięsnym)
- 1 łyżki oliwy z oliwek EVOO
- 1 łyżeczka masła
- 1 cebula- drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku- przeciśnięte przez praskę
- 200g szynki gotowanej- pokrojonej w kostkę
- 250ml śmietany
- 150ml mleka
- 1 łyżeczka Przyprawy Toskańskiej
- 1 łyżeczka Przyprawy Pasta Blend- do Makaronu
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- 50g startego parmezanu
- świeża bazylia do dekoracji
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- W dużym garnku, w osolonej wodzie ugotuj tortellini według instrukcji na opakowaniu- al dente. Odcedź i odłóż na bok.
- Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło na średnim ogniu. Wrzuć cebulę i smaż aż się zarumieni, dodaj przeciśnięty czosnek i chwilę podsmaż.
- Na patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę i smaż kilka minut, aż się zarumieni.
- Wlej na patelnię śmietanę i mleko, dodaj Przyprawę Toskańską i Przyprawę do Makaronu- Pasta Blend, dopraw solą i pieprzem. Opcjonalnie dodaj także szczyptę gałki muszkatołowej.
- Pozwól sosowi zgęstnieć gotując go na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zwykle trwa to około 5-7 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 200°C (termoobieg).
- Gdy sos uzyska pożądaną konsystencję, dodaj ugotowane tortellini i dobrze wymieszaj.
- Całość wlej do naczynia do pieczenia i na wierzchu posyp startym parmezanem.
- Piecz zapiekankę w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż wierz lekko się zarumieni i będzie delikatnie chrupiący.
- Wyjmij zapiekankę z piekarnika, pozostaw na chwilkę do ostygnięcia. Przed podaniem udekoruj świeżo posypanymi liśćmi bazylii.