ZAPIEKANKA TORTELLINI Z SZYNKĄ I SOSEM ŚMIETANOWYM

Zapiekanka Tortellini z szynką i sosem śmietanowym

 

ILOŚĆ PORCJI: 4 porcje          PRZYGOTOWANIE: 45 minut

 

Przepis na pożywną i pyszną zapiekankę z tortellini to idealny włoski posiłek, który zachwyci Twoją rodzinę i gości. Typowe włoskie tortellini, delikatna szynka i kremowy sos śmietanowy to idealne połączenie, które będzie świetnym wyborem na przytulne wieczory i specjalne okazje. Delektuj się tym zapiekanym makaronem w stylu włoskim jak prosto z włoskiej restauracji.

____________________________________________________________________

SKŁADNIKI:

  • 400g tortellini ( z nadzieniem serowym lub mięsnym)
  • 1 łyżki oliwy z oliwek EVOO
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebula- drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku- przeciśnięte przez praskę
  • 200g szynki gotowanej- pokrojonej w kostkę
  • 250ml śmietany
  • 150ml mleka
  • 1 łyżeczka Przyprawy Toskańskiej
  • 1 łyżeczka Przyprawy Pasta Blend- do Makaronu
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 50g startego parmezanu
  • świeża bazylia do dekoracji

____________________________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  1. W dużym garnku, w osolonej wodzie ugotuj tortellini według instrukcji na opakowaniu- al dente. Odcedź i odłóż na bok.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło na średnim ogniu. Wrzuć cebulę i smaż aż się zarumieni, dodaj przeciśnięty czosnek i chwilę podsmaż.
  3. Na patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę i smaż kilka minut, aż się zarumieni.
  4. Wlej na patelnię śmietanę i mleko, dodaj Przyprawę Toskańską i Przyprawę do Makaronu- Pasta Blend, dopraw solą i pieprzem. Opcjonalnie dodaj także szczyptę gałki muszkatołowej.
  5. Pozwól sosowi zgęstnieć gotując go na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zwykle trwa to około 5-7 minut.
  6. Piekarnik rozgrzej do 200°C (termoobieg).
  7. Gdy sos uzyska pożądaną konsystencję, dodaj ugotowane tortellini i dobrze wymieszaj.
  8. Całość wlej do naczynia do pieczenia i na wierzchu posyp startym parmezanem.
  9. Piecz zapiekankę w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż wierz lekko się zarumieni i będzie delikatnie chrupiący.
  10. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, pozostaw na chwilkę do ostygnięcia. Przed podaniem udekoruj świeżo posypanymi liśćmi bazylii.

Dodaj komentarz