RISOTTO POMIDOROWE
ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje PRZYGOTOWANIE: 45 minut
Risotto Pomidorowe to niezwykle aromatyczne danie, które łączy w sobie świeżą słodycz pomidorów i kremową konsystencję risotto. Ten przepis to wyśmienita propozycja dla każdego miłośnika kuchni włoskiej. Skorzystaj z tego przepisu i przygotuj własne risotto pomidorowe.
____________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
- 750ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek Toskańskiej IGP
- 2 łyżki masła
- 1 cebula- pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku- drobno posiekane
- 250g ryżu Arborio
- 120ml białego wina
- 400g dojrzałych pomidorów- pokrojonych w kostkę
- 1 puszka (ok 400g) pomidorów z puszki
- 50g startego parmezanu
- 1 łyżka Przyprawy Sycylijskiej
- sól i pieprz do smaku
- świeża bazylia do dekoracji
____________________________________________________________________
PRZYGOTOWANIE:
- W garnku podgrzej lekko bulion warzywny i trzymaj go na małym ogniu.
- W innym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i 1 łyżkę masła na średnim ogniu, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i smaż, aż się zarumienią.
- Dodaj ryż Arborio i gotuj, ciągle mieszając przez około 2 minuty.
- Wlej teraz do garnka białe wino i mieszaj, aż się zredukuje.
- Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i pomidory z puszki. Zmniejsz ognień do średniego i gotuj risotto na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż płyn całkowicie się zredukuje.
- Stopniowo dodawaj ciepły bulion, chochla po chochli, cały czas mieszając. Poczekaj, aż płyn zostanie prawie całkowicie wchłonięty przez ryż, zanim dodasz kolejną chochlę bulionu. Zajmuje to około 20 minut. Ryż powinien po tym czasie być kremowy, ale nadal lekko twardy.
- Gdy ryż osiągnie pożądaną konsystencję, dodaj parmezan, 1 łyżkę masła i Przyprawę Sycylijską. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Rozłóż risotto na talerze i udekoruj świeżą bazylią.